tirsdag 4. august 2020

Den magiske stemmen

Det Norske Solistkor gir oss igjen en usedvanlig innspilling. Denne gangen med musikk av Lars Petter Hagen (f. 1975), Nils Henrik Asheim (f. 1960) og Arne Nordheim (1931-2010).

Noen ganger sitter man igjen med en følelse av å ha tilbrakt en time som et senter for en uimotståelig formidling av den absolutte velklang. Og det er tre ting som er hovedårsaken til en opplevelse utenom det vanlige. 3 verk, særdeles gode musikere og en nydelig surround-opplevelse.
Det begynner med noe som kan kalles sterkt. Det er ikke mulig forbli uberørt av Lars Petter Hagens «Lament» fra 2015. Dette er noe av det fineste jeg har hørt innen norsk vokalmusikk noensinne. Den langsomme utvikling av elementene Hagen er så dyktig til, får en slag forløsning i dette tre-satsige verket. Komponisten spiller på en den menneskelige stemmen på et vis man sjeldent opplever. Og solistkoret formidler dette på en fremragende måte. Teksten er skrevet av den da seks år gamle E. E. Cummings og Hagen har brutt opp setningene til ord - og vever det inn i et musikalsk ordspill som er så inderlig.....
Komponistens bruk av elektronikk og slagverk i verket er gjort både nennsomt og effektfullt. Slagverkeren Hans-Kristian Kjos Sørensen står bak bestillingen av dette verket.
Samiske ord for snø i forskjellige former er utgangspunktet i Nils Henrik Asheims «Muohta» fra 2017. Her har solistkoret selskap av Ensemble Allegria, og de 18 korte satsene kan godt sees på som små programmatiske miniatyrer. Asheim knytter de fine vokale nyansene godt sammen med klangen i strykeorkesteret, noe som gir oss i sofaen en veldig god opplevelse, sammen med de 18 små ordene som stykke består av.
Som avslutning tar solistkoret oss med tilbake til 1984 og Arne Nordheims «Aurora», et verk med opphav i Salme 139, samt den siste sangen i Dantes «Den gudommelige komedie». Her er det en fornøyelse å høre et kor som behersker de vokal utfordringer i både hebraisk, latin og italiensk i et forholdsvis komplekst musikalsk lydunivers, der Nordheim også bringer inn elektronikk, samt to slagverkere,
Det blir litt rart å si at denne er den beste platen Det Norske Solistkor har gitt ut. Det har jeg på mange måter sagt nesten hver gang de kommer med noe nytt, men det betyr jo at de igjen har forskjøvet musikalske grenser og opplevelser!
Og dirigent Grete Pedersen vever det hele sammen på en uovertruffen måte!

DET NORSKE SOLISTKOR: «Lament»
Med Hans-Kristian Kjos Sørensen, Daniel Paulsen og Terje Viken (slagverk)
Dirigent: Grete Pedersen
BIS-2431 SACD (2020)
Spilletid: 59:10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar