torsdag 2. juli 2020

Inn i eventyret

Eivind Groven (1901-1977) og hans musikk er alltid velkommen i undertegnedes øreganger. Og nå har Peter Szilvay og Kristiansand Symfoniorkester samlet begge hans symfonier på en innspilling som tar deg rett inn i det norske eventyret.

Dette er musikk som bringer frem romantikken i deg, nysgjerrigheten i deg og undringen om hvorfor i all verden vi ikke hører disse symfoniene oftere i konsertsalen.
«Symfoni nr.1 - Innover viddene» (1937) vil nok en god del nikke gjenkjennende til. Temaet her ble i en årrekke benyttet av NRK som kjenningsmelodi, og Groven stod også bak det gamle pausesignalet i statskanalen.
«Symfoni nr.2 - Midnattstimen», ble skrevet mellom 1939 og 1943 og ble urframført i Trondheim rett etter krigen - og ble ganske raskt betegnet som en seierssymfoni.
Symfoniene er noe av det "norskeste" du kan finne i musikklitteraturen. Her formelig oser det av fjell, ville fossestryk, stille vann, lyriske nattbilder og luftighet.
Slikt betinger også en riktig så god tilnærming fra både dirigent og musikere - og de skuffer ikke. Det lyriske i musikken, klangfargene og den levende fortellingen hentes fram gang på gang i løpet av den snaue timen vi får være med inn i Grovens lydunivers.
Musikerne gir deg de nydeligste soloinnslag og en herlige tuttiklang og maestro Szilvay (som i sin tid var assistenten til Mariss Jansons i Oslo-filharmonien), vet å mane frem de rette musikalske følelsene i disse verkene.
Denne platen fortjener mange runder i spilleren - den er rett og slett full av musikalsk glede!
Anne Jorunn Kydland har skrevet en god artikkel i cd-heftet.

God lesning om komponisten, spelemannen, forskeren og folkemusikksamleren finner du her.

EIVIND GROVEN: Symfoni nr.1 & 2
Kristiansand Symfoniorkester, Peter Szilvay (dirigent)
Naxos 8.573871 (2020)
Spilletid: 55:44

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar