tirsdag 25. august 2020

En god fortelling

Å fortelle om et musikalsk liv gjennom en plateinnspilling kan være et artig prosjekt. Her møter vi komponisten David Monrad Johansens musikk for orkester gjennom 24 sentrale år av komponistens liv.

Fra det fantastiske tonediktet «Pan» fra 1939 til de nasjonalromantiske stykkene i «Epigrammer over norske motiver» fra 1963 møter vi en komponist som viser sin innsikt som pianist i klaverkonserten, og dessuten som en dyktig klangbehandler for orkester.
Sist jeg hørte klaverkonserten var i 2008, da med Håvard Gimse som pianist og med Oslo-filharmonien som musikalsk ledsager. Da som nå er det en klaverkonsert som ikke er helt enkelt å få tak på. Den er inspirert av forskjellige strømninger innen kunstmusikken, og mangler på en måte et fast holdepunkt. Når det er sagt, så er det godt å registrere at konserten fascinerer fortsatt, spesielt de to første satsene. Her fortelles det musikalske historier som faktisk lar fantasien få spillerom.
«Pan» - skrevet til Knut Hamsuns 80 års dag er kanskje ett av de fineste mellomkrigsverkene i norsk musikkhistorie. God formet og ikke minst med et fint blikk for den natur David Monrad Johansen  (1888-1974) skildrer.
Epigrammene er de "norskeste" innslagene på platen, litt merkelig at dette ikke oftere står på konsertplakaten rundt om.
Platen avsluttes med «Symfoniske variasjoner & fuge» - et verk han skrev da han satt fengslet for sitt medlemskap i Nasjonal Samling. Igjen hører vi et verk med nasjonale undertoner med neoklassiske trekk. Dette er godt orkestrert og er - etter min mening - ved siden av «Pan» platas store høydepunkt.
Klaverkonsertens solist er Oliver Triendl. Sist vi hørte ham sammen med Kristiansand Symfoniorkester var med en innspilling av noen av klaverkonsertene til Julius Röntgen, et samarbeid som tydeligvis har inspirert til mer samarbeid. For hans tolkning av konserten til Monrad Johansen er eminent. Spillet er klokkeklart og han foredrar konserten på en interessant og spennende måte, noe som gjør at lysten til å lytte flere ganger til denne innspillingen er til stede.
Vårt sørligste symfoniorkester gjør igjen en meget god jobb på denne platen. De spiller balansert i klaverkonserten og lar de musikalske blomstene klinge i orkesterverkene - alt ledet av dyktige Eivind Aadland.

På platen:
Piano Concerto in E flat major, op.29 (1955)
Pan op.22 (1939)
Epigrams on Norwegian Motifs, op.31 (1963)
Symphonic Variations and Fugue op.23 (1946)


DAVID MONRAD JOHANSEN: Orkesterverk
Oliver Tirendl, piano - Kristiansand Symfoniorkester
Dirigent: Eivind Aadland
CPO CX 5246 (2020)
Spilletid: 68:23

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar