torsdag 13. august 2020

Nydelig fra Vertavokvartetten

Det er ikke hver dag man dykker ned i strykekvartetter som ofte kommer litt i skyggen av de "store", slik som kvartettene til Mozart, Beethoven, Schubert, Shostakovich og deres musikalske likemenn. Derfor er det med frydefull nysgjerrighet man låner øret til Vertavokvartettens siste innspilling - med musikk av Jean Sibelius (1865-1957) og Giuseppe Verdi (1813-1901).

Verdi og Sibelius har ikke en skokk av strykekvartetter på samvittigheten. Verdi kun denne ene, mens Sibelius har tre mindre kjente kvartetter på samvittigheten. Disse tre ble skrevet i perioden mellom 1885 og 1890, og kan godt beskrives som ungdomsverk.
«Voces Intimae» som er den fjerde kvartetten ble ferdig i 1910 - altså hele 20 år etter hans tredje kvartett.
Verdi syslet jo aller mest med operaformen, og skrev kun ett kammermusikkverk - nemlig denne kvartetten som innleder denne platen.
Innspillingen er særdeles fin. Vertavokvartetten, (Øyvor Volle og Berit Cardas, fiolin - Henninge Landaas, bratsj og Bjørg Lewis, cello) viser hvordan det gode samspillet mellom dem stadig modnes. Det er litt sånn man tenker seg en levende organisme - og organismen - som i dette tilfellet er fire musiserende individer, fremmer med sin musikkforståelse og klangbehandling stor formidlingsevne av nydelig og spennende musikk som ikke alt for ofte finner veien til konsertsalen.
36 år har gått siden Vertavokvartetten så dagens lys, og musikerne kan stadig innkassere musikalske triumfer rundt om i verden - og i dette tilfellet - med en ny plateinnspilling.
Denne anbefales varmt!

På platen: 
Giuseppe Verdi: Strykekvartett i e-moll (1873)
Jean Sibelius: Strykekvartett (nr.4) «Voces Intimae» op.56 (1910)

VERTAVOKVARTETTEN: Verdi / Sibelius
LAWO Classics LWC1201 (2020)
Spilletid: 53:57 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar