torsdag 10. september 2020

Friske tolkninger

Det er alltid spennende å lytte til internasjonale musikere som tolker norsk romantisk musikk. Får de frem den "ur-norske" klangen i musikken?


Det er ekteparet Elena Urioste (fiolin) og Tom Poster (piano) som har gitt seg i kast med fiolinsonatene til Edvard Grieg (1843-1907), noe som har resultert i et meget fint musikalsk møte.
Griegs fiolinsonater er skrevet mellom 1865 og 1887 og selv om detter er nesten så norsk som det kan bli, har likevel disse sonatene en slags egen personlighet.
Urioste og Poster får fint frem den musikalske folkesjela som på mange måter er karakteristisk for nasjonalromantikkens verk. Uriostes innlevelse i musikken er sterk, og hun formidler de melodiske linjene og den musikalske dramatikken på meget fint vis. Ekteparet har tydelig satt seg inn i Griegs komposisjoner og det er godt å kunne nyte deres musisering gjennom de drøye 75 minuttene reisen varer.
Det er de tre sonatene som er platas aller største beholdning. Men Urioste og Poster har hengt med to små stykker som opprinnelig ikke er for fiolin og piano. «Våren» som opprinnelig er for sang og piano og «Til Våren», hentet fra ett av heftene med «Lyriske stykker». De er kjente og kjære melodier, arrangert for anledningen av ekteparet, men innspillingen hadde ikke tapt seg om disse stykkene var utelatt.
Likevel er denne platen meget god lytting og anbefales!
På platen:
Fiolinsonate nr.1 F-dur op.8 (1865)
Fiolinsonate nr.2 G-dur op.13 (1867)
Fiolinsonate nr.3 c-moll op.45 (1887)
«Våren» op.33/2
«Til Våren» op.43/5
EDVARD GRIEG: FIOLINSONATER
Elena Urioste, fiolin - Tom Poster, piano
Orchid Classics ORC100126 (2020)

Spilletid: 76.47

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar