mandag 21. september 2020

Strenge-evolusjon


Det er alltid spennende når en ny plate signert Marius Noss Gundersen dukker opp. Denne gangen er han her som komponist - ikke gitarist.

Hele fem gitarister fargelegger Noss Gundersens skriverier. Og la det være sagt med en gang - her er det mye fint som legges til i den norske gitarlitteraturen.

Platas tankevekkende verk er definitivt «Lament». Her lar komponisten sin frustrasjon gå ut over en viss amerikansk president. Tittelen henspeiler det å være sørgende og ved å plassere sin komposisjon i samtidens politikk, markerer komponisten hvor han står i synet på herr Trump.

Platen inneholder mye godt, blant annet en aldeles forbilledlig historie om strenge-instrumentenes rolle (om man kan si dets slik) i det musikalske landskapet gjennom århundrene i «Musical Evolution». Spot on! 

I gitarsonaten «Echoes of Brazil» røper komponisten sin dype fasinasjon for den musikalske sfære fra latin-amerika. Gitaren har spilt en vesentlig rolle i musikken på dette kontinentet, og Noss Gundersen må jo sies å hente en god dose inspirasjon derfra.

«Seasons» synes jeg er platas fineste komposisjon. Suiten i fire satser setter både drømmer og fantasier i sving under lyttingen. Her har komponisten funnet essensielle elementer i det å formidle naturens stemninger. Godt gjort - og godt hjulpet av en dyktig gitarist.

I «Preludiene» finner vi igjen elementer og musikalsk inspirasjon fra noen av komponistens forbilder (om man får lov å si det slik). Stykkene er skrevet til Gjermund Titlestad, og formidles godt!

Når det gjelder resten av innspillingen, fremføres «Seasons» av Christina Sandsengen, «Musical Evolution» av Randall Avers, «Lament» av Thomas Kjekstad og «Echoes of Brazil» av Sven Lundestad.

Dette er en god og velkommen plate, med variert samtidsmusikk for gitarister.

MARIUS NOSS GUNDERSEN: Solo Guitar Works
GVR003CD (2020)
Spilletid: 60:56


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar