søndag 27. september 2020

En stemme, en cello og en utforskertrang


Marianne Baudouin Lie er ute med cd-platen «Atlantis, Utopia og ulvedrømmer». En dobbel-cd med enorme musikalske sprang - til tross for at hun kun bruker sin cello og sin stemme.

 

Musikeren startet et prosjekt der stemmen, både i sang og tale, utforskes sammen med celloens klanger og uttrykk. Prosjektet kom i gang i forbindelse med Norsk Komponistforenings 100-års jubileum i 2017, og er i følge cd-heftet i stadig utvikling.

På denne innspillingen møter vi musikk av Ellen Lindquist (f. 1970), Eirik Hegdal (f. 1972), Stine Sørlie (f. 1978), Maja Ratkje (f. 1973) og Lene Grenager (f. 1969).

Musikk spenner vidt. Vi møter den aggressive klangen, den kontrasterende rytmen, den gjentagende tonen, den vakre melodi, den utfordrende klangkaskade og en god dose musikalsk sjarm, humor og inderlighet.

Selv etter en rekke runder i cd-spilleren blir jeg fortsatt fascinert av dette fine og utfordrende samspillet mellom komponister og utøver dette må ha vært. For mye av materialet er ikke enkelt å formidle. Likevel takler musikeren utfordringene på strak arm. Den fineste lille vuggesang, en fortvilet protestsang om musikerens (u)duglighet og en (selvopplevd?) musikalerfaring med gjenstridige steppesko, frembringer både smil og humring - samt undring og tilfredshet i den musikalske godstolen.

Marianne Baudouin Lie fortjer all den ros som hun kan få. Prosjektet er spennende, det er utfordrende og hun har her arbeidet med komponister som er toneangivende i dagens musikkliv her hjemme. Marianne Baudouin Lie er en drivende god cellist. Det kan knapt kalles en nyhet. Og denne platen er igjen en bekreftelse på at hun har en sterk instrumental stemme og hjerte for samtidsmusikkens mangslungne vesen.

På platen:
Ellen Lindqvist: «Many Thousands gone» (2017)
Eirik Hegdal: «Concertino per violincello et voce» (2016)
Stine Sørlie: «Atlantis Lamento» (2019)
Maja Solveig Kjelstrup Ratkje: «To F» (2011)
Lene Grenager: «Ulvedrømmer» (2017)


MARIANNE BAUDOUIN LIE: Atlantis, Utopia og Ulvedrømmer
Particular Recordings Collective P!32 (2020)
Spilletid: 76:08 (2cd)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar