tirsdag 24. november 2020

En sjelden (sommer)fugl


 Her har vi noe så sjeldent som en debut med samtidsmusikk for kontratenor. Og Daniel Sæther overbeviser i denne litt "overraskende" utgivelsen.


Daniel Sæther er utdannet kontratenor ved Royal Birmingham Conservatoire og Det Kongelige akademi i Haag. Og med denne innspillingen er vi langt unna pudderparykker og det barokkanske landskap, der vi som regel finner kontratenoren.

Takket være en rekke av landet fine komponister, som har skrevet musikk enten for kontratenoren - eller som passer meget godt til en slik stemme, kan vi nå få et innblikk i denne spesielle og klangrike verden. 

Arne Nordheim (1931-2010) skrev «Three Unexpected Songs» til en musikerlegende innen faget, Carl Høgset. Nordheim skapte også den klanglig spennende «Den første sommerfugl» som også er med på denne utgivelsen.

Videre på platen finner vi «Hymnus» av Conrad Baden (1908-1989), «Magnificat» av Egil Hovland (1924-2013), samt «Missa Brevis» og «My soul thirsts for God» av Kjell Mørk Karlsen (f. 1947)

Nå har Sæther valgt musikk med omhu til denne innspillingen - og han viser hvor godt disse verkene står til hans stemme. Fasinasjonen er det fra første sekund. Undertegnede ble sittende å lytte til en klangverden som sjelden oppleves. Og Sæthers medmusikere på platen er med på gi verkene en helhetlig opplevelse som er særdeles spennende, noe som resulterer i en meget variert og fin plate.

Tekstene til musikken er i stor grad hentet fra Bibelen, men også Torquato Tasso og Henrik Wergeland er med i et fint og overraskende klanguniversum.

DANIEL SÆTHER: Unexpected Songs
Musikk av Nordheim/Baden/Mørk Karlsen/Hovland
Daniel Sæther (kontratenor), Caroline Eidsten Dahl (blokkfløyte), Lynetta Taylor Hansen (fløyte), Marianne Svenning (obo), Ida Bryhn (bratsj), Anne Stine Dahl (cello), Henrikke G. Rynning (gambe), Vegard Lund (teorbe), Birgitte Volan Håvik (harpe), Lars Henrik Johansen (cembalo) og Anders Eidsten Dahl (orgel).
LAWO Classics LWC 1204 (2020)
Spilletid: 68:14
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar