tirsdag 10. november 2020

Den kontrastfylte Beethoven


 Jeg har alltid hatt en fasinasjon for søstrene Hemsings klangskapende, både innen samtidsmusikken og i den eldre kunstmusikken. Å få en ren Beethoven-cd i postkassen med Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas har derfor resultert i en del timer med stor hygge foran høyttalerne i stua.


Det er to ganske så forskjellige fiolinsonater fra Ludvig van Beethoven (1770-1827) duoen har tatt for seg. Først presenteres den herlige og litt sprelske sonate nr.8 op.3 nr.3. Her møter vi musikere som stortrives i formidlingen av Ludvig van Beethovens herlige og livlige musikk. I skarp kontrast får vi så møte en helt annen Beethoven i hans sonate nr. 9 - «Kreutzer-sonaten». Her er dramaet på plass og den relativt lange sonaten viser hvilken vei en av tidens største komponister skulle ta.

Platen bærer tittelen «Beethoven's Testaments og 1802». Og det er på en måte et kriseår for komponisten, som føler seg motarbeidet - og ikke minst - han begynner å få føling med det som etter hvert skulle før til hans døvhet.

Og det er kanskje i kriser stor kunst blir skapt. Og det fordres fortreffelige musikere til å formidle slik kunst - hvilket vi finner her - på denne platen - med Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas. Hemsings fiolinspill maler de musikalske stemninger i musikken slik de skal formidles. Hennes teknikk er - som vanlig - imponerende og igjen er det hennes fine klang i instrumentet som gjør denne innspillingen så inderlig god. At duoen også får frem de kontrastfylte stemningene i disse sonatene, der det livlige i sonate nummer åtte settes opp mot den litt røffere sonate nummer ni er forbilledlig.

Med seg har hun en av landet fineste pianister i Tor Espen Aspaas. De kjenner hverandres spill godt, noe som bidrar sterkt til en musikalsk opplevelse den timen musikken strømmer ut i stua.

Det er også på sin plass å berømme lydmagikerne fra 2L, som atter en gang serverer!

LUDVIG VAN BEETHOVEN: Fiolinsonate nr.8 og 9
Ragnhild Hemsing, fiolin - Tor Espen Aspaas, piano
2L 160 (2020)
Spilletid: 59.30


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar