onsdag 3. november 2021

Elegansens gave


 Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) var et geni - og Engegårdkvartettens innspillinger av Haydn-kvartettene til Mozart er av det usedvanlige elegant og sublime slaget.


Dette er det andre albumet med Mozarts Haydn-kvartetter som Engegårdkvartetten har spilt inn. De seks kvartettene på disse to platene er vel noe at den mest elegante og samtidig opphøyede Mozart har skrevet. Komponisten peker her et godt stykke fremover i forhold til sin samtid, noe som gjør disse kvartettene til veldig interessant lytting.

Igjen oppviser de fire strykerne som utgjør Engegårdkvartetten (Arvid Engegård, fiolin - Alex Robson, fiolin - Juliet Jopling, bratsj og Jan Clemens Carlsen, cello) musikalsk formidling i verdensklasse. Det hele er så utrolig likefrem spilt. Musikerne fremstår som en solid musikalsk enhet, og for min del er det spesielt den varme og levende fremførelsen som sitter i etter en rekke gjennomlyttinger. Det er rett og slett et fremragende strengespill vi opplever.

Det er de tre kvartettene G-dur K387, B-dur K458 og A-dur K464 som avslutter innspillingen av de seks Haydn-kvartettene - og selv om det ikke er nødvendig å fremheve noen av kvartettene - de er strålende skrevet alle sammen - så anbefaler jeg en spesiell lytt til kvartett nr.18 i A-dur som er platens avslutning. Her aner man virkelig hva den store komponisten hadde i gjære - bare så synd han døde så altfor ung.

Engegårdkvartetten er en av de aller fremste ensemblene vi har. En strykekvartett som stadig overbeviser i sin formidling av det klassiske repertoaret. Kvartetten nyter stor anerkjennelse både her hjemme og i utlandet - og med denne innspillingen befester de sin posisjon som ett av de virkelig store internasjonalt.

På platen:
Strykekvartett nr.14 G-dur K387 «Vårkvartetten» (1782)
Strykekvartett nr.17 B-dur K458 «Jaktkvartetten» (1784)
Strykekvartett nr.18 A-dur K464 (1785)

ENGEGÅRD-KVARTETTEN: Haydn-kvartettene vol.2
LAWO Classics LWC1219 (2021)
Spilletid: 79:59

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar