fredag 29. oktober 2021

Litt skuffende Tsjaikovsky

 


Henning Kraggerud er en av våre virkelig dyktige fiolinister. Nå er han og Arktisk kammerorkester og Arktisk Filharmoni ute med en plate som har sine kvaliteter, men som svikter litt i to av de virkelig store klassiske verkene.


Det er Peter Tsjaikovskys «Serenade for strykere» som innleder platen - og her er det godt spill fra strykeorkesteret som Kraggerud leder. Tidvis finner orkesteret den flotte, litt mystiske og store klangen som Tsjaikovsky er så kjent for, men spesielt i midtsatsene blir det hele litt uinteressant. Hverken valsen eller elegien får den gode musikalske hånden som trengs. Det finnes så utrolig mange glitrende innspillinger av denne serenaden, og spesielt midtsatsene virker i denne tapningen litt svevende. Men la de være sagt at første og fjerde sats er særdeles flott spilt.

«Ragnarokk/Solens datter», signert Henning Kraggerud er platans midtpunkt. Det er friskt spill, men verket er bare i korteste laget (snaut sju minutter)- og man får egentlig liten musikalsk substans å forholde seg til. Tittelen på verket lover så uendelig mye - både av dramatikk og lyrikk, men det hele er faktisk over før lytteren får latt fantasien utvikle seg sammen med verket.

Så vender vi tilbake til den store russiske komponisten Peter Tsjaikovsky (1840-1893) og hans fiolinkonsert. Denne konserten er spilt inn av de aller fleste av klodens virkelig store fiolinister. Og selv om spillet er godt - både fra solist og orkester - så synes undertegnede det hele blir litt distansert i de to første satsene. Siste satsen er derimot en særdeles flott opplevelse, der solist, dirigent og orkester virkelig lar seg rive med.

Så var det coveret da. Litt sånn i overkant filminspirert bilde, som man gjerne satte på plakaten for å skaffe oppmerksomhet rundt sitt produkt. Men men - hver sin smak.

Det er alltid spennende å følge vårt nordligste orkester i deres fine klangverden, men denne platen ble litt for ujevn til å innta toppkarakteren.

HENNING KRAGGERUD/ARKTISK FILHARMONI: «Ragnarokk/Solens datter»
Henning Kraggerud, fiolin
Christian Cluxen, dirigent
Simax Classics PSC1371 (2021)
Spilletid: 69:11

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar