mandag 3. januar 2022

Telemann og blokkfløyte


 Igjen imponerer Caroline Eidsten Dahl med sitt blokkfløytespill. Denne gangen har hun gitt liv til de 12 fløytefantasiene til Georg Philipp Telemann (1681-1767).


Selv om disse fantasiene opprinnelig er skrevet for travers-fløyte er transponering til blokkfløyter gjort med en nennsom og elegant hånd.

Dahl er en av landets desidert beste blokkfløytespillere. Hennes teknikk er utsøkt og på denne innspillingen formidler hun barokkens musikk på en fin måte. 

De 12 fantasiene er variert og i stor grad koblet opp mot barokkens danser, selv om det ikke alltid er like lett å få "dansefot" til stykkene, men det er nok heller ikke meningen. For det er variasjonen i de forskjellige stykkene som er disse fantasiene store styrke - og som jeg nok vil betegne som 12 små mesterverk.

I hylla har jeg en versjon jeg er veldig glad i. Det er fløytisten Barthold Kuijkens innspilling fra 1983 på en god gammel vinylplate, med tolkninger som er i den absolutte verdensklasse. Nå er det både likheter og forskjeller på en vanlig tradisjonell fløyte og en blokkfløyte. Og jeg må si at med det spillet og det musikalske intellektet Eidsten Dahl legger for dagen, så er denne nye innspillingen et særdeles lyttervennlig og fint bekjentskap.

Anbefales varmt!

På plata:
«12 Fantasias for solo flute» TWV 40:2-13

GEORG PHILIPP TELEMANN: 12 Solo Fantasias
Caroline Eidsten Dahl, blokkfløyte
LAWO Classics LWC 1212 (2021)
Spilletid: 56:05  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar