tirsdag 10. mai 2022

Kompromissløs duo


 Sopranen Elisabeth Holmertz og pianisten Kenneth Karlsson har i en årrekke satt sitt preg på fremføringer av samtidsmusikk her på berget. De elsker å søke etter det nye og etter det nye i det eksisterende mangslugne musikkfeltet - som for eksempel å sette sitt preg på musikk fra popens verden. Men denne gangen er det samtidmusikkens underfundighet som treffer øregangene.


Jeg slutter aldri å undre meg over hvor mange klanglige plattformer som finnes i musikkens mange landskap. Og selv om musikken for mange sikkert er krevende å bli introdusert for (tidvis også undertegnede), er løsningen mange ganger å gi musikken tid til at ens egen oppfatning knekker koden.

Denne platen med musikk av tyske Helmut Lachenmann (f. 1935), og de to meget spennende norske samtidskomponistene Rolf Wallin (f. 1957) og Jon  Øivind Ness (f.1968) er så absolutt innen for det den vanlige lytter vil kalle krevende. Ikke desto mindre er det nettopp det som gjør lyttingen spennende.

At man så topper et slikt "komponistlag" med to utøvere som elsker sitt fag, og som kan det med å formidle musikalske uttrykk blir plata «Botschaft des Ridicolas» et budskap som man kan undres og fascineres over.

Lachenmanns verk «Got Lost» er et verk som av mange kalles en moderne klassiker - skrevet i 2007/2008 og har tekstlige linjer fra Friedrich Nietzsche and Fernando Pessoa. Og det er et spesielt lydrike Holmertz og Karlsson presenterer for oss. Og igjen kommer ordet krevende snikende inn, men det trigger samtidig ordet nysgjerrig. Dette gjelder også for platas to andre verk. Bare tittelen på Rolf Wallins verk «....though what made it has gone» er nok til at fantasien og nysgjerrigheten begynner å virke og Jon Øivind Ness sin «Meditasjon over Georges de La Tour XVII» (tekst av Paal-Helge Haugen) også krever både lytting og en god dose tankevirksomhet - noe som er både sunt, morsomt og opplysende.

Hva sitter man igjen med? Jo - en plate som er krevende, men som - takket være to fremragende kunstnere i Elisabeth Holmertz og Kenneth Karlsson - også får mange snurrerunder i spilleren. 

Elisabeth Holmertz fullførte i 2020 sin PhD i kunstnerisk forskning ved Norges Musikkhøgskole og Kenneth Karlsson er kunsterisk leder for samtidsensemblet Cikada.

ELISABETH HOLMERTZ / KENNETH KARLSSON: «Botschaft des Ridicolas»
Musikk av Lachenmann, Wallin og Ness
LAWO Classics LWC1217 (2022)
Spilletid: 60:26

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar