tirsdag 3. mai 2022

Musikk om kvinners kamp


 Kammerkoret Aurum under ledelse av Eva Holm Foosnæs gir oss denne gangen en plate med sterke kvinnehistorier. Fem kvinner og en mann har satt toner til tekster av en rekke fine og spennende forfattere.


Flere av disse korstykkene er skrevet spesielt til denne utgivelsen, og sentralt står kvinnekampen. Ikke bare den norske, men også den internasjonale. 

Det er meget gode formidlinger koret presenterer på denne platen, med en rekke flotte verk som på hvert sitt vis forteller sterke historier.

Lytteren blir presentert for både det lekne og det grav alvorlige på denne platen. Og to spennende verk har dirigenten selv ført i pennen; «Malala» og «The Black Monkey» med tekster av henholdsvis Svanhild Amdal Telnes og Katherine Mansfield. Og åpningsverket «Malala» gir et sterkt inntrykk, der det er den pakistanske fredprisvinneren Malala Yousafzai som blir som et symbol i musikken.

Platens virkelig tore høydepunkter er i mine ører «Stabat Mater Dolorosa» av Trond H. F. Kverno og «Etter Regnfallet» av Marianne Reidarsdatter  Eriksen. Dette er to verk der korets klangbehandling har en kvalitet som er særdeles flott. Også «Doctora» av Ellen Lindquist er sterk lytting - både tekstlig og musikalsk.

Det er også fint å lytte til Tone Åses «Alt hva mødrene har kjempet» - et verk som skiller seg ut på denne platen, da den på en måte har en annen innfallsvinkel mot det musikalske.

Igjen viser Kammerkoret Aurum seg frem som et kvalitetskor, men flotte stemmer og fin klangbehandling. Og vi må jo nevne lyden på innspillingen fra 2L. Den er som vanlig superb! 

I tillegg til de foran nevnte stykkene så kan det nevnes at teksten til «Alt hva mødrene har kjempet» er skrevet av Marianne Meløy, teksten til «Stabat Mater Dolorosa» er skrevet av Jacopone da Todi, teksten til «Etter Regnfallet» er skrevet av Hilde Myklebust og teksten til «Doctora» er skrevet av Svanhild Amdal Telnes.

Birgit Djupedal har også bidratt på platen med «Ofte må jeg så mye» med tekst av Eiril Nås Høistad.

KAMMERKORET AURUM: «Alt hva mødrene har kjempet»
Eva Holm Foosnæs, dirigent
2L 167 (2022)
Spilletid: 52:19    
  
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar