torsdag 27. oktober 2022

Litt frysninger


 Nok en Mozart-plate tenkte jeg - men du verden! Her møter vi et Trondheim-orkester som tar Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) sine skriverier til de virkelig store høyder - og som referanse har de med et spennende verk av André Grétry (1741-1813). Lytt og NYT!


Det er lett å ta Mozart-innspillinger for gitt. De ramler ut fra plateselskapene i ganske så stor hastighet. Og de aller fleste som når undertegnedes ører er gode innspillinger. Så hva er spesielt med Orkester Nord sin plate?

Orkesterets leder uttaler at han ser til den franske og tyske sceneproduksjonen når han har lagt til rette for denne innspillingen - og jeg må si - med et meget vellykket resultat. Ikke det at det lyser frank og tysk tradisjon ut av de to Mozart-verkene som er lydfestet, men det lyder utrolig frisk - litt annerledes i instrumentariet enn vanlig - og når dette legges til en herlig musisering, blir resultatet av ypperste merke.

At orkesteret tar med Grétrys «Cephale et Procris, ou l'Amour conjugal» som en slags referanse i denne sammenhengen er bare rett og rimelig. Og framføringer er selvsagt nydelig.

Musikken er skrevet i 1773 - og det er jo blitt en liten musikalsk farsott å lage plater og konserter med årstall som referanse - og hvorfor ikke? Lytteren får da et lite blikk i hva som rørte seg det året i østerrisk (pluss tysk) og fransk musikk.

Det er så herlig å registrere at dette unge orkesteret (stiftet i 2009) plasserer seg trygt og godt inn i rekken av flotte internasjonale ensembler.

Som det står litt over så er det bare å sette seg ned å la seg blende av herlig musisering!

På platen:
André Grétry: «Cephale et Procris, ou l'Amour conjugal», suite
Wolfgang Amadeus Mozart: «Symfoni nr.25 g-moll» K183
Wolfgang Amadeus Mozart: «Thamos», suite K336a

ORKESTER NORD: Mozart Grétry 1773
Dirigent: Martin Wåhlberg
Aparte Records (2022)
Spilletid: 68:09

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar