torsdag 3. november 2022

Musikkens organisme


 Fire meget sentrale komponister med hvert sitt fantastiske verk for cello og klaver er hva Truls Mørk og Håvard Gimse presenterer på denne platen. Og wow - her møter vi musikk som på flere måter har definert musikken for cello og klaver.


Sonatene av Frank Bridge (1879-1941) og Claude Debussy (1862-1918) er begge skrevet under den første verdenskrig - og det er interessant å merke seg hvordan de to komponistene klanglegger musikken - både med sine lyriske partier og de litt mer innadvendte delene. Og her møter vi altså de to musikerne Truls Mørk på cello og Håvard Gimse på pianokrakken i et uimotståelig samspill. Det er så man egentlig klyper seg litt i armen - så betagende er opplevelsen. Det er så musikken opphøyes i deres tolkninger og gir lytteren en inderlighet i lyttingen.

«Pohadka» av Leos Janacek (1854-1928) er skrevet noen år tidligere og kan best oversettes som «Eventyr». Stykket er basert på den russiske forfatteren Vasily Zhukovskys dikt «The Tale of Tsar Berendyey» skrevet i 1833. Musikk som både er lyrisk og leken og duoen Mørk og Gimse foredrar dette på usedvanlig flott vis.

Platen avsluttes med den legendariske «Cellosonate» op.65 av Benjamin Britten (1913-1976). Den er skrevet i 1961 på bestilling fra Mstislav Rostropovich - som er en av historiens største cellister. Britten var også en stor beundrer av Dmitri Shostakovich og tidvis skinner dette gjennom i denne fantastiske sonaten.

Så her er det bare å bukke dypt å takke for en glimrende plate som nok får mange runder i spilleren.

Nevnte jeg at dette er formidling i verdensklasse?

TRULS MØRK / HÅVARD GIMSE: Musikk av Debussy, Britten, Bridge og Janacek
Alpha 560 (2022)
Spilletid: 70:59

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar