torsdag 2. februar 2023

Tid for å lytte...og undres


 Henrik Hellsteinius (f. 1963) går dypt inn i en setting rundt lyder, språk og musikk. Han stiller spørsmål rundt kombinasjoner av det som oppfattes av øret, og hvordan forskjellige elementers betydning endrer seg når ting forskyves og bearbeides. Her er det med andre ord tid for å lytte...og undres.


Henrik Hellestenius er en komponist som finner glede og inspirasjon i å utforske kunstens (og derav musikkens) plass i samfunnet. På denne platen inkluderer han lyder som på mange måter en del av vårt daglige liv, men som her får en plass der vi kan la tankene til lytteren får lov til å spinne rundt betydningen av noe essensielt. Nemlig livet. Hans evne til å kombinere elementer kommer fint til uttrykk på denne platen, som inkluderer lyder fra naturen, telefonsamtaler, rop, ja selv nødsamtaler og nabokragler får plass i Helstenius sine musikalske idéer.

Prosjektet «Places of Sounds and Words» går år tilbake. Hans samarbeid med sopranen Elisabeth Holmertz, Cikada-ensemblet og asamisimasa er de perfekte partnere for hans kompositoriske tanker på denne innspillingen. Dette er søkende kunstnere og ensembler som har perfeksjonert seg på samtidskomponisters trang til å finne nye veier både inn og ut av musikkens mangslugne uttrykksformer.

CD-heftet inneholder en virkelig god tekst av Dr. Simon Cummings, som er med på å bringe lys over i de tre verkene som presenteres på platen. Et godt tips er å få med seg dette før lyder og klanger siver ut av høyttalerne.

Dette er en plate som med fordel kan tas frem regelmessig. Da kan nye perspektiver og nye innfallsvinkler til verkene få liv. For det er det denne innspillingen gir deg - lyst til å fundere litt over livet, lyder og musikk.

Henrik Hellstenius mottok Spellemannprisen i 2022 som årets komponist for utgivelsen «Past & Presence».

På platen:
«Places of Sounds and Words» (2014)
«Unfolded» for piano trio (2020)
«Instrument of Speech» for ensemble and electronics (2016-17)

Cikada er:
Bjørn Rabben, slagverk - Kenneth Karlsson, piano - Odd Hannisdal, fiolin - Torun Stavseng, cello

asamisimasa er:
Ellen Ugelvik, piano - Tanja Orning, cello - Anders Førisdal, gitar - Kristine Tjøgersen, klarinett og Håkon Mørch Stene, slagverk

HENRIK HELLSTENIUS: «Places of Sounds and Words»
Elisabeth Holmertz, sopran - Cikada - asamisimasa
LAWO Classics LWC1244 (2022)
Spilletid: 64:19

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar