fredag 10. februar 2023

Forrykende og sensuelt!


 Det er noe med tangoen. Den griper faktisk i sjela di og både røsker og forfører. Og når det gjøres av en viss herr Per Arne Glorvigen får du som lytter, den absolutte inderligheten i musikken som presenteres.


Astor Piazzolla (1921-2022) har alltid vært en av mine absolutte favoritter når det kommer til musikk som skaper en fargefantasi i opplevelsen. Hans sensuelle og vitale stykker er noe som gir meg energi.

I Per Arne Glorvigens (f.1963) hender er Piazzollas musikk der den skal være. Hans bandoneon-spill er av verdensklasse og en større entusiast og ekspert på denne argentinske komponisten finner du knapt andre steder. Spesielt flott er det også å lese Glorvigens tekst i cd-heftet. Slik kommer lytteren nærmere både komponist og utøver.

Musikken er som sagt av det levende slaget - intenst, sensuelt, vakkert og virtuost. Og igjen er det bare å lene seg tilbake å lytte til en musiker som virkelig kan formidle. 

På denne platen har med seg Berlin radiosymfoniorkester, samt tre herlige musikere som sammen med Glorvigen selv utglør en spennende trio med et litt annerledes instrumentarium enn man er vant til; Bandoneon, piano, fiolin og kontrabass. En kvartett som lager virkelig fine klangbilder i Glorvigens egen «Corazones en el Viento (Hommage à Piazzolla)».

Hovedverket på plata er en virkelig perle. I Piazzollas «Concierto para bandoneo y Orquesta», skrevet i 1979, får solisten vist både sin musikalitet og virtuositet. Og i tillegg får vi servert en konsert som gir deg den rike opplevelsen. Et annet høydepunkt er «Tres Tangos» som hver bringer forskjellige stemninger inn i stua hos lytteren.

Her er det bare å kose seg med en innspilling som treffer godt. Ja selv tangoen til Igor Stravisnky (1882-1971) funker som et konstraterende relieff på plata. Godt valg!

På platen:
Astor Piazolla: «Concierto para bandoneo y Orquesta» og «Tres Tangos»
Igor Stravinsky: «Tango»
Per Arne Glorvigen: «Corazones en el Viento (Hommage à Piazzolla)» og «Valerita» for bandoneon solo

PER ARNE GLORVIGEN: Musikk for bandoneon
Berlin Radiosymfoniorkester, Frank Strobel (dirigent)
Glorvigen kvartett: Arnulf Ballhorn, Double-bass - Daniela Braun, violin - Joachim Carr, piano - Per Arne Glorvigen, bandoneon.
SIMAX Classics PSC 1384 (2022)
Spilletid: 59:47
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar