søndag 26. februar 2023

Gitaristisk spenn


 Gitaristen Stein-Erik Olsen er ute med en ganske så fascinerende plate, der musikkens tilkomst spenner fra 1950 til 2019. To riktig så toneangivende komponister innen gitarlitteraturen er med, samt vår egen Ketil Hvoslef.

 Igjen viser Stein-Erik Olsen oss inn på strengespillets fine vei. Han plukker musikk som står fint til hverandre, noe som gjør innspillingen til en veldig god lytteropplevelse. Og hans eminente spill er selvsagt en fornøyelse å oppleve.

Spennet i musikken er stort. Det åpner med den cubanske komponisten Leo Brouwers «Quintet» fra 1957. Og her snakker vi et musikalsk og tidvis folkloristisk fyrverkeri. 
Verket ble skrevet da han var 17 år gammel. Brouwer var på denne tiden opptatt av folkemusikken på Cuba og komposisjonen er fylt med afro-cubanske synkoperte rytmer. 
Her oser det av rytmiske tildragelser som Stein-Erik Olsen og hans fire musikervenner Ricardo Odriozola - fiolin, Mara Haugen - fiolin, Ilza Klava -  bratsj og Ragnhild Sannes på cello formidler med den største selvfølgelighet.

Mario Castelnuovo-Tedescos kvintett fra 1950 er komponert i en mer neoklassisk stil. Her er også strykekvartettens musikere i et veldig lydhørt modus, noe som også kler denne kvintettens totale klangbilde.

Ketil Hvoslef er en komponist som ofte bruker utradisjonelle besetninger i sine verk. Hvoslef bruke ofte bilder som inspirasjon i selve komposisjonsprosessen. I «troika» henter han inspirasjon fra den russiske troikaen, med perkusjon som den drivende kraft, og gitarene som de galopperende hestene. Og de tre musikerne Stein-Erik Olsen, Egil Haugland (gitar) og perkusjonisten Trond Gjelsten Dale løser verkets intensjoner med intensitet og en spennende klanglig fargelegging.

Ta deg tid til en lytt!

På platen:
Leo Brouwer (f. 1939): «Quintet» (1957) 17:02
Ketil Hvoslef (f. 1939): «Troika for two guitars and percussion» (2019)
Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968): «Quintet» op. 143 (1950)


STEIN-ERIK OLSEN: The Fifties and Now
SIMAX CLASSICS PSC 1386 (2022)
Spilletid: 59:41


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar