fredag 17. februar 2023

Den tonale samtid


 Finske Olli Mustonen (f. 1967) er nok for de aller fleste godt kjent som en av nordens virkelig fine pianister. At han også har tatt tak i komposisjonkunsten er absolutt av det positive slaget.


Mustonen sier selv han har sine favoritter i Beethoven, Bartok og Shostakovish - og dette er komponister som har satt sitt preg på musikkhistorien. Og det skinner igjennom at musikken Mustonen skaper er influert av disse storhetene. Ikke minst de rytmiske elementene i hans musikk og enkelte klanger er nesten som musikalske sitater å regne. Og det kan så absolutt regnes som positivt at lytteren faktisk kjenner igjen slike musikalske tildragelser i de to verkene som her er presentert.

Samarbeidet mellom Mustonen og Engegårdkvartetten strekker seg noen få år tilbake. «Strykekvartett nr.1» fra 2016 er bestilt og urframført av den norske kvartetten, og med på platen er også hans Klaverkvintett fra 2014. Og nettopp det siste verket har gått mange runder i spilleren hos undertegnede. For her opplever vi at komposisjon og samspill er av ypperste klasse. Dette kan selvsagt ha noe å gjøre med at pianoet er Mustonens eget instrument. Dette er en kvintett som bør ha et langt liv i konsertsalene rundt om.

Engegårdkvartetten gir også sitt beste også med strykekvartetten, og det er fascinerende lytting vi blir presentert for. Her finner vi elementer av den typiske finske klangen (litt musikalsk mystikk finner vi selvsagt i denne kvartetten også). Slikt pirrer ørene og når vi i tillegg opplever musikere som er så godt samspilte blir dette en plate som både krever og gir plass til en meget fin opplevelse i godstolen.

Denne platen er forholdsvis enkel å forholde seg til - selv om det er "fersk" samtidsmusikk som presenteres. Her møte vi strukturer som er både oppbyggende og naturlige, og som sagt er tonespråket til Mustoenen av det tonale slaget.

Her er det bare å kose seg!

OLLI MUSTONEN: Klaverkvintett og Strykekvartett nr.1
Olli Mustinen, piano
Engegårdkvartetten: Arvid Engegård og Alex Robson (fiolin), Juliet Jopling (bratsk) og Jan Vlemens Carlsen (cello)
LAWO Classics LWC1243 (2022)
Spilletid: 43:48
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar