onsdag 18. september 2024

Eufonium!


 Nerdete? Neida!
Her er en av landets fineste eufonium-musikere ute med en hel plate viet fire verk av Stig Nordhagen (f. 1966). Bente Illevold trakterer sitt instrument med både ynde og finslepen teknikk, noe som gjør Nordhagens musikk særs levende.


 Undertegnede mimrer litt når jeg lytter til Stig Nordhagens musikk. Han har skrevet mye for janitsjarkorps, han er klarinettist, (han har hatt samme klarinettlærer som undertegnede i sin ungdom) og han er en orkestermusiker (og soloklarinettist) av meget fint merke i Kristiansand Symfoniorkester.

De fire verkene som Bente Illevold har på denne platen viser mangfoldet i et instrument som ikke alltid er å finne som soloinstrument på orkesterscenen.

Eufonium - bare navnet er staselig - og når Illevold legger all sin musikalske sjel i musikken, med varme og inderlige klanger, og når hun nesten erter lytterens øre med frekke og finurlige løp på instrumentet blir man både imponert og betatt.

I de fire verkene på platen er det spesielt tittelsporet «Baut» (2020) som virkelig setter igang assosiasjoner og fantasier. Baut betyr å seile mot vinden - og akkurat det kjennetegner dette verket, for her er det ikke mainstream brass-spilling som råder. Nordhagen utfordrer Illevold med både rytmiske og melodiske føringer med folkemusikkens klanger som et grunnlag, og det er nok ikke så alt for vanlig for en som håndterer et brassinstrument. Det er fint skrevet, og ikke minst strålende spill av alle impliserte (eufonium, perkusjon og strykekvartett). Bare dette ene verket har hatt mange runder i øregangene mine.

Nordhagen har også skapt tre andre fine verk. To verk er for eufonium og klaver, «Divertimento» (2002) og «Sonata» (2019). Her er Gunnar Flagstad en lydhør og dyktig akkompagnatør.

Plata innledes med Nordhagens «Eufoniumkonsert» fra 1997 - orginalt skrevet for janitsjarbesetning, men her får vi den i en tapning for trioformatet eufonium, perkusjon og piano. Dette verket er på mange måter "glansnummeret" for dette spesielle og fine instrumentet blant norske musikkverk - og det er absolutt på sin plass at det også finnes for et mindre instrumentarium.

Dette er meget god lytting - på alle måter!

BENTE ILLEVOLD / STIG NORDHAGEN: «Baut»
Bente Illevold, eufonium - Gunnar Flagstad, piano - Anders Kregnes Hansen, perkusjon - Strings Unlimited
AT Recordings (2024)
Spilletid: 84'26

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar