søndag 8. september 2024

Sax og vokal - en uvanlig og sterk kombinasjon


 Jada, et av landets fineste kor og en usedvanlig dyktig saxofonkvartett legger sitt lydteppe på en innspilling som favner mye - og sier mye!


 Det er Ensemble 96 og Current Saxofonkvartett som formidler sterke inntrykk skrevet av komponistene Martin Ødegaard, Cecilie Ore, Eyolf Dale og Stine Sørlie. 

Det er Martin Ødegaards (f. 1983) to verk «PAX» og «LUX» som rammer inne denne innspillingen. «PAX» er en musikalsk kommentar til Arnold Schönbergs «Friede aif Erden». Det er fiffig bygd opp og gir en interessant lytting der det kun er ordene pax og friede som benyttes. Platen avslutten med «LUX» og her er det teksten «Lux Aeterna», et katolsk messeledd, som verket spinner rundt. Med andre ord er det tanker om ordet og tilstanden fred som opptar Ødegaard i disse verkene.

Midt i er det hentet inn tre verk; «Speak LOUDER!» av Cecilie Ore (f. 1954) gir lytteren et stort hint om hva som er i ferd med å skje her på jorden. Lytt og les! (teksten er med i cd-heftet).

Så følger et verk skrevet til saxofonkvartetten. «A Current Perace» (ikke piece med andre ord, men fred) av Eyolf Dale (f. 1985). Musikk som på mange måter innbyr til å lukke øynene og la lytteren sveve inn i en liten drømmeverden, der delikate saxofonklanger sklir inn i hverandre i et fargerikt og fint lappeteppe.

Stine Sørlies (f. 1978) «Pollination» er selvforklarende. Her har blomstene og bestøvning fått sine toner. Men Sørlie peker også på ting som er forferdelig galt på denne planeten. Ett lite vers beskriver mye; (oversatt fra engelsk): «Når alle rosene er døde, hva skal da blomstre på min grav». 

Dette er på flere måter en politisk plate med sterke budskap formidlet av sangere og instrumentalister av særs godt merke. Så her kan man lytte med både hode og kropp. Disse fem verkene gjør noe med deg!

Og til slutt må det nevnes at lydmester Morten Lindberg igjen har skapt et album som gir klokkeklar lytting. Veldig bra!

ENSEMBLE 96 & CURRENT SAXOFONKVARTETTT: «PAX»
Dirigent: Nina T. Karlsen
2L 174 (2024)
Spilletid: 49'52


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar