søndag 15. september 2024

Enkelt sagt: Gripende!


 Dette er en innspillingen en absolutt bør skaffe seg. Saxofonkvartetten NoXaS, Nordic Voices og sopranen Berit Norbakken skaper en atmosfære som rett og slett er gripende.


 Det hele innledes med «Six Orphic Amulets» (2017) av Ørjan Matre (f. 1979). Her plasseres lytteren i det gamle Hellas og i Roma. Teksten er basert på tynne gullfolier med tekst som er svøpt rundt avdøde. Det er funnet 35 slike folier, og her har Matre skapt seks satser basert på noen av disse tekstene. Finurlig gjort, og med Matres klangfarger så kler NoXaS og Nordic Voices inn de gamle skriftene på en særdeles spennede måte. Det er dirigenten Kai Grinde Myrann som syr sammen dette spennende verket.

Jon Øivind Ness (f. 1968) bidrar med «Wræþþ» skrevet i 2016/18 er tilegnet NoXaS, og her møter vi en komponist med en stor dose musikalsk humor. Ness bruker mange av de virkelig artige triksene i boka der han bruker både rytmikk og hans spesielt fine evne til å få tette klanger til å virke innbydende. Her snakker vi dissonanser i sterkeste grad, men det blir bare gøy og spennende å lytte til. Igjen har Ness skapt et stykke musikk som vil leve, også takket være de fire meget dyktige instruemntalistene i NoXaS.

Avslutningsvis blir sopranen Berit Norbakken med saxofonkvartetten i «Ock av törnen» fra 2002 av Karin Renqvist (f. 1957). Og her viser Rehnqvist hvor beskrivende hennes musikk kan være. For her er det snakk om hvor vakkert hun draperer sine klanger rundt noe så vondt som torner. Ja, tidvis er det nesten som om tornere skraper i øregangene. Berit Norbakkens utrolige flotte stemme er med på å gi dette verket en inderlighet som er uimotståelig. Du verden så den treffer lytteren. Spesielt i siste sats «Redda meg ur dyn», er det en nesten kastrofobisk klang som Norbakken skaper i sterke dissonanser med med en enslig saxofon. Det er både vondt og gripende å lytte til.

Programmet på denne platen er nennsomt satt sammen og gir fantastiske øyeblikk det den menneskelige stemmen og saxofonens klang forenes i noe som jeg vil si blir en opphøyet opplevelse.

Medvirkende er: Tone Elisabeth Braaten (sopran), Ingrid Hanken (sopran), Ebba Rydh (mezzo-sopran), Per Kristian Amundrød (tenor), Frank Havrøy (baritone/tenor) og Rolf Magne Asser (bass), René Wiik (baryton saxofon), Roger Andreas Holme (tenor saxofon), Ida Kristine Zimmermann Olsen (alt saxofon) og Lars Lien (sopran saxofon), samt sopranen Berit Norbakken.

NOXAS - NORDIC VOICES - NORBAKEN: Amulets
LAWO Classics LWC1278 (2024)
Spilletid: 67'58

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar