søndag 20. november 2005

Fargesprakende Oslo-filharmonikere

I 1911 ble «Petrushka» urframført av Sergei Diaghilevs Ballet Russes i Theatre des Champs-Elysees i Paris. I 1913 ble det ble nærmest opptøyer da «Vårofferet» ble satt opp på samme scene. Igor Stravinsky (1882-1971) satt spor etter seg med denne fantastiske musikken som finnes på denne platen (som nå har fått en digital oppussing) med Oslo filharmoniske orkester og Mariss Jansons.
Da platen nådde hyllene første gangen i 1993 var det for undertegnede et bevis på at orkesteret fra hjembyen definitivt var i den ypperste verdensklasse. Å oppleve dette orkesteret med Jansons live var nesten som en religiøs tildragning å regne. Og da man så annonsen i avisen om en ny cd med kombinasjonen Jansons og Oslo-filharmonien var det bare å ta komme seg raskest mulig til Norsk Musikkforlag på Karl Johans gate. Var man heldig hadde de fortsatt noen eksemplarer på lager.
Joda - det var tider det. Og nå - i den digitale tidsalder så er det en sann fryd å lytte til disse to vanvittig flotte stykkene i ny digital versjon. Og innspillingen holder fortsatt grepet på lytteren. Klangen er klokkeklar, og orkesteret fremstår med en vanvittig kvalitet.
Det anbefales å «jobbe» seg gjennom disse to verkene både med og uten partitur. Man kan få et enda større utbytte når man titter på notene, og med øynene lukket kan man skape seg sine egne utrolige bilder.
Begge stykkene er selvsagt skrevet for ballettscenen - men jeg vil påstå at «Vårofferet» (Le Sacre du Printemps» gjør seg vel så godt i konsertsalen - eller hjemme i stua med et godt lydanlegg.
Dette er en innspilling som blir tatt frem med jevne mellomrom - den er nemlig knallgod!

IGOR STRAVINSKY: «Le Sacre du Printemps» og «Petrushka»- (1947-versjonen)
Oslo Filharmoniske Orkester - Mariss Jansons
EMI Classics (Warner) (1993/2000/2005)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar