onsdag 4. juli 2012

Dristig og vellykket

Det er bare å ønske Tromsø Kammerorkester velkommen i den stadig voksende floraen av norske ensembler. Dette er deres CD-debut - og den kunne nesten ikke vært mer overbevisende. Orkesteret er nøye på balansen, har en flott klang og presenterer musikk som man må ha gode nerver for å framføre. For her er det en snau time med samtidens standardverker som spilles - og det spilles godt.

Det hele innledes med »Fünf Sätze» op.5, Anton Weberns aller første atonale verk, opprinnelig skrevet for strykekvartett. Kammerorkesterets tolkning er preget av all den ynde og rytmiske lekenhet som et atonalt verk kan fremstå.
Platas desiderte høydepunkt, (jada, undertegnede er gammlefrelst Pärt-fan), er Arvo Pärts «Cantus in Memoriam Benjamin Britten». Dette er et sørgestykke over den engelske komponistkollegaen Benjamin Brittens bortgang i 1977 og kunne bare vært skrevet av denne estiske komponisten. Så spesiell og smertefull vakker er hans musikk at man blir berørt av Pärts klanger - enten man vil eller ikke.
Kurtágs korte, men betagende «Aus der Ferne III» fra 1991 som er skrevet til Alfred Schlees 90-årsdag. En passe gave til en musikkforlegger. Her strålende levert til øregangene av orkesteret.
Rytme og sprelsk kontrabasslyd er essensen i Fredrik Högbergs «Kontrabasskonsert». «Hitting the first base» antyder et musikalsk slektskap til baseball - og det må innrømmes at man tidvis kan koble musikkens fantasifulle uttrykk til denne - for nordmenn - forholdsvis fjerne sporten. Og kontrabassisten Dan Styffe som selv har vært med på å utforme det svært virtuose, fysisk krevende og dynamiske solopartiet, er med på å formidle et håndverksmessig solid verk som ikke er helt ueffent.
Plata avsluttes med Witold Lutoslawskis «Musique funèbre», som i likhet med Pärts Cantus er sorgtung musikk til minne om en beundret komponistkollega - denne gangen Bela Bartok. Og igjen blir man slått av orkesterets fine evne til å bevare de lange linjers musikk. For her (og i Pärts verk) snakker vi om virkelig lange linjer.
God plate fra et godt orkester! 

Tromsø Kammerorkester

  • Fremstod som eget ensemble i 2009
  • En del av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester
  • Kunstnerisk leder: Kolbjørn Holthe
TROMSØ CHAMBER ORCHESTRA / KOLBJØRN HOLTHE / DAN STYFFE: «PERSPECTIVES (69°42', NORTH | 19°00' EAST)»
SIMAX CLASSICS (2012) - PSC1302
Genre: Samtidsmusikk - Spilletid: 53:38 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar