torsdag 27. august 2015

Elgar og Olav Trygvasson


Teksten er av det litt banale slaget, historien er vel ikke 100 prosent korrekt, men kantaten om Olav Trygvasson ble en av Edward Elgars (1857-1934) suksesser....før den gikk helt i glemmeboka. Det var først et par ganger på slutten av 1900-tallet verket ble hentet frem igjen, og spilt inn på plate. Her er derimot en splitter ny versjon spilt inn av et meget velspillende orkester fra Bergen.

Det hele er kanskje Ole Bulls feil - eller fortjeneste - alt ettersom. Dette verkets tilblivelse kan dateres helt tilbake til 1843 - altså 14 år før Edward Elgar ble født. Da traff Ole Bull poeten Henry Wadsworth Longfellow etter en konsert den norske fiolinvirtuosen hadde i Boston i USA. Her fortalte Bull historien om Olav Trygvasson og slik ble Longfellows verk unnfanget.
Edward Elgars mor var sterkt opptatt av Longfellows forfatterskap - så på mange måter fikk Elgar dette inn med morsmelken. Og i 1896 så «Scenes from The Saga of King Olaf» op.30 dagens lys.
Verket er for tre solister, kor og orkester og det er egentlig litt merkelig at dette verket aldri slo helt til. Det har sine fine melodier, er umiskjennelig Elgarsk - veldig britisk - det vil si passe pompøst, og innehar fine solopartier. I denne innspillingen er alt meget godt framført av dyktige solister, tre kor og Bergen Filharmoniske orkester under ledelse av Sir Andrew Davis.
Dette verket er ikke nok til å fylle to cd-plater, og da har man valgt å henge på et verk som kanskje er hakket mer kjent - «The Banner of Saint George» fra 1897. Dette er musikk der korene får blomstre og Elgar - om mulig blir enda litt mer pompøs mot slutten enn han var i sagaen om Kong Olaf.
Musikken har definitivt livets rett - og det hyggelig at når et norsk orkester, med en britisk dirigent skal spille inn to britiske vokalverk - så er det skikkelig håndverk som presenteres.
Fin musikk som er fint spilt, med andre ord.

EDWARD ELGAR: «King Olaf» & «The Banner of Saint George»
Emily Birsan, sopran - Barry Banks, tenor - Alan Opie, baritone
Bergen filharmoniske kor, Choir of Collegium Musicum, Edvard Grieg kor 
Bergen Filharmoniske orkester - Sir Andrew Davis
Chandos CHSA 5149(2) (2015)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar