onsdag 5. august 2015

George Enescu, Truls Mørk og Hannu Lintu

Dette er et interessant møte med en av Romanias store komponister. George Enescu (1881-1955) var det man kaller vidunderbarn og var ferdig utdannet ved Wien-konservatoriet i en alder av 13 år. Disse to tidlige verkene av Enescu forteller tydelig hvor stort talent denne mannen hadde.

Musikken er romantisk, med et snev av både rumensk tradisjonsmusikk, men likevel med tydelig preg av både fransk og tysk innflytelse. Klarest kommer nok dette til uttrykk i symfonien fra 1905.
Men platen innledes med «Symphonie Concertante» op.8 for cello og orkester, med Truls Mørk som solist. Her møter vi en en komponist som tydelig kjenner dette instrumentet godt, og Mørk leverer en gjennomført sterk interpretasjon av solostemmen. Enescu skrev dette stykket bare 20 år gammel, og det er godt å høre hvor fint han integrerer cellostemmen i resten av orkesteret.
Symfonien - som han skrev bare fire år senere - er et enda bedre stykke musikk. Her møter vi en enda litt mer moden Enescu - noe som gjør at både form og instrumentering blir klarere.
Mørk er den store beholdningen i concertanten der hans varme klang og distinkte rytmikk er overbevisende, mens orkesteret får vist seg frem i symfonien.
Dette er en god plate, med musikk som ikke finner veien til konsertsalen så alt for ofte.
(Coveret er derimot kanskje ikke av det ypperste innen cover-kunstverk)

GEORGE ENESCU: «Symphonie Concertante» op.8 & «Symfoni nr.1 Ess-dur» op.13
Truls Mørk, cello - Tampere Philharmonic Orchestra
Hannu Lintu (dirigent)
ONDINE ODE 1198-2 (2015)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar