fredag 24. november 2000

En god innspilling

Bergen filharmoniske orkester har her spilt inn samtlige symfonier av Nikolai Rimsky-Korsakov (1844-1908), pluss klaverkonserten og tre orkesterverk. Alt samlet på en dobbelt-cd.

De mest iørefallende verk er helt klart den andre symfonien og en særdeles fin tolkning av klaverkonserten fra 1883.
Og for å ta den siste først. Her møter vi pianisten Geoffrey Tozer i en delikat og frisk versjon av en klaverkonsert - som ikke alt for ofte finner veien til konsertsalen. Den kommer nok litt i skyggen av de virkelig store russiske konsertene, men er absolutt verd å låne øre til.
De tre symfoniene som er spilt inn er vidt forskjellige - både i tonespråk og med forskjellig orkesterdrakt. Og jeg må nok si at det er Bergen-filharmoniens versjon av den mest berømte av disse symfoniene - nummer 2 - med undertittelen «Antar» som fenger aller mest. Her viser orkesteret seg virkelig frem som et orkester i flott utvikling.
Litt skuffende er innspillingen av «Capriccio espagnol». Orkesteret mangler det siste lille som får dette verket til virkelig å sprudle. Men bevares - Bergen filharmoniske orkester viser fremgang hver gang man låner øre til dem - så det blir spennende å følge orkesteret videre.
Plateselskapet har også denne gangen laget et produkt med meget god lyd!

På platen:
«Symfoni nr.1 i e-moll» op.1
«Symfoni nr.2 Antar» op.9
«Symfoni nr.3 i C-dur» op.32
«Capriccio espagnol» op.34
«Russian Easter Festival» op.36
«Sadko» op.5
«Klaverkonsert i ciss-moll» op.30

NIKOLAI RIMSKY-KORSAKOV: Orkesterverk og Klaverkonsert
Geoffrey Tozer, klaver
Bergen filharmoniske orkester - Dmitri Kitajenko
Chandos Collect CHAN 6613(2) (1993/2000)
Spilletid: 156:44

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar