tirsdag 7. november 2000

Sterk symfonisk opplevelse

Dette er et vitnesbyrd om en av våre store nålevende orkesterbehandlere. Ragnar Søderlind (f. 1945) fremstod som et komposisjontalent av de mer sjeldne da han bare 18 år gammel fikk fremført orkesterverket Jølsterslått.
Allerede den gang imponerte han med utsøkt orkesterbehandling og et godt tak på det musikalske håndverk. 35 år senere kommer en innspilling som overgår det meste av hva som er festet til cd-mediet i det siste.
Den legendariske russiske dirigent Vladimir Fedoseyev og hans Moskva Radio Symfoniorkester har gjennom flere år vært spesielt opptatt av Ragnar Søderlinds musikk, og er en av hans fremste ambassadører på den internasjonale konsertscene. Cellokonserten skrev Søderlind til den eminente cellisten Øystein Birkeland, som evner å lodde verkets dypeste grunn med sin kraftfulle tone. Og det er åpenbart at solist og orkester trives hørbart i hverandres selskap. Spesielt cellokonserten er noe av det inderligste som er presentert på plate de senere årene. Men også Søderlinds fjerde symfoni blir foredratt med overbevisning og dyp innlevelse. Her er det bare å sette seg ned å nyte - dette er stor kunst.

RAGNAR SØDERLIND: «Cellokonsert/Symfoni nr. 4»
Øystein Birkeland, cello - Moskva Radio Symfoniorkester - Vladimir Fedoseyev
Spilletid: 66.45

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar