tirsdag 28. april 2015

Tiltalende musisering

Norske musikere og dirigenter gjør seg stadig bemerket i utlandet. Å spille inn Wolfgang Amadeus Mozarts to kanskje største konserter med utenlandske utøvere er et svennestykke - ikke bare for musikere og dirigenter, men også for et plateselskap fra det høye nord. Og man kommer godt ut med dette prosjektet.

Det er fagottkonsert i B-dur K. 191/186E og den enda mer berømte Klarinettkonsert i A-dur K 622 som presenteres på denne platen.
Det er den norske fagottisten Ole Kristian Dahl som trakterer fagotten på denne platen. Og man sitter smilende igjen i sofaen etter endt lytterdyst. Konserten - som er av det krevende slaget - spilles med overskudd, og i tredje satsen - med et visst snev av humor som den store mester garantert ville likt. Dahl framviser en strålende teknikk, samt stor forståelse for Mozarts skriverier.
Å bli lagt merke til i innspilling nummer "noen-og-tusen" av mesterens Klarinettkonsert i A-dur er nok noe av det vanskeligste en musiker kan gi seg i kast med. Her har vi en versjon som kanskje er en anelse mer romantisk enn det undertegnede er vant til, men solist Thorsten Johanns er så absolutt en instrumentalist som får deg til å tro på det som presenteres.
Platen er spilt inn i to forskjellige saler - Fagottkonserten i Wupperthal og Klarinettkonserten i Køln. På en måte må jeg få si at orkesterklangen i Wupperthal «kler» denne innspillingens Mozart et tiendels hakk bedre enn salen i Køln. Stadthalle i Wupperthal virker som et lysere og klarere lokale - noe som fremhever detaljene i fagottkonsert på en flott måte.
Det er WDR symfoniorkester fra Køln som spiller. Fagottkonserten dirigeres av Karl-Heinz Steffens, mens Klarinettkonserten ledes av Eivind Aadland.

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791):
Fagottkonsert i B-dur og Klarinettkonsert i A-dur
WDR symfoniorkester
LAWO Classics LWC 1060 (2015)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar