lørdag 6. august 2016

Fascinerende klangflater

Saxofonisten Lars Liens plate «Phonetix» røsker litt i øregangene. Her serveres noe som tidvis (og spesielt på platas åpningsnummer), kan kalles et musikalsk «urskrik». Dette er en plate som fremkaller både interesse, smerte, skjønnhet og fascinasjon.Lars Lien hadde et ønske om å utforske saxofonens vokale muligheter, samtidig som han ønsket å benytte tekst som berører universelle og eksistensielle tekster. Til det har han her fått kompositorisk hjelp av Karin Rehnqvist (f. 1957), Mark Adderly (f. 1960), Håkon Berge (f. 1954), Lars Skoglund (f. 1974) og Bjørn Kruse (f. 1946).

Og for den som tenker at en plate med saxofon og sang kan blir ensformig - tro om igjen. Saxofonens klang kan virke nærme den menneskelige stemmen, og her har komponistene virkelig tatt tak i de muligheter det gir.
Tekstene er skrevet inn i musikken med nennsom hånd - hvilket gjør at lytteren ikke trenger å konsentrere seg om å lese teksten i tillegg til å lytte. Her må også lydteknikere få sin del av æren for et rent og flott lydbilde i Surround 5.0.
Utøverne på denne platen er usedvanlige - både i teknisk utførelse og hvordan de klarer å levendegjøre musikkens og teksten budskap. Og kombinasjonen sopran og saxofon er god, og med et slikt samspill som utspiller seg på denne platen så er den vel verd flere runder i cd-spilleren.
«Phonetix» er en innspilling som bør pirre deg om du har litt sans for nyskapende musikk, uten at trommehinnene slår krøll på seg.
En takk går også til komponist Dagfinn Koch, som har bidratt med sin tekstlige penn til at cd-heftet beriker innspillingen.

På plata:
Karin Rehnqvist: «Rädda mig ur dyn», «Jag lyfter mina händer» og «Psalm ur natten»
Mark Adderly: «Hallucinations»
Håkon Berge: «Søster song»
Lars Skoglund: «Haikus before sleep»
Bjørn Kruse: «Contrapunctus»

Solister er Berit Norbakken Solset, sopran og Siri Torjesen, sopran. Øvrige medvirkende er Anders Eidsten Dahl - orgel, og Teodor Berg på slagverk.

LARS LIEN: «Phonetix»
Lars Lien, saxofon
LAWO Classics LWV1095 (2016)
Spilletid: 59.57

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar