søndag 2. oktober 2016

Instrumentenes spekter

Musikken stråler - musikerne stråler - og til sammen skapes dette spekter av klanger og musikalske følelser. Cd-utgivelsen til Maiken Mathisen Schau og Trond Schau foredler på denne platen Lasse Thoresens sterke verk - slik at opplevelsen sitter i - lenge!Lasse Thoresen (1949) er en av vår tids store komponister. Hans bakgrunn, hans forskning og hans fantasi gjør at hans komposisjoner alltid blir en god opplevelse.
Musikken hans er jordnær, men likevel flyktig. Den er intens, men også vár. Den er kompleks, men også enkel. Thoresen klarer å binde sammen alle de spesielle elementer til et musikalsk spekter som trenger inn i øregangenes kriker og kroker.
Og når komponisten har to så dyktige musikere til å formidle sine skriverier, ja da blir dette en meget fin opplevelse - en opplevelse som er med på å binde musikkens fortid inn i samtiden - for mye av Thoresens musikk er tidløs - den er så inderlig levende.
Fløytisten Maiken Mathisen Schau og pianisten Trond Schau - er et musikkens ektepar, som på denne platen gir liv til Lasse Thoresens forskjellige musikalske uttrykk.
Maikens fløytespill - der hun tidvis forlater den rene vakre klangen - og inntar «forskerrollen» i klang er fascinerende. Hun har en evne til å bringe frem de melodisk vakre øyeblikk i særdeles krevende musikkskapende, noe som er med på å «gjøre» denne innspillingen. Trond Schau viser hvilken eminent utøver han er, spesielt der utøveren blir utfordret i både teknikk og musikkforståelse, formidler Trond Schau musikken på meget godt vis. Og i samspillet på to av platas verk viser de hvor god forståelse de har for hverandres musikalske følelser og innsikt.
Programmet på denne platen er godt satt sammen. Det viser komponistens fascinasjon og dype respekt for folkemusikken, samtidig som vi også møter den mer modernistiske komponisten.
Platas to musikere gir denne platen et meget godt helhetsinntrykk - og både spill og komposisjoner gjør at man ønsker å lytte flere ganger til de seks komposisjonene som presenteres.
-----
Lasse Thoresen er en tydelig representant for moderne nordisk musikk, inspirert av en tradisjonsrik kultur der nyvinnende instrumentale teknikker utløser et helt unikt følelsesregister.

På plata:
«Sea of Names» op.47 (2012) for fløyte og klaver
«Stages of the Inner Dialogue» op.9 (1980) for klaver solo
«With an open hand or a Clenched Fist?» op.6 (1976) for fløyte solo
«Solspill» op.13 (1983/86) for klaver solo
«Invocation of Crystal Waters op.52 nr.3 (2011) for klaver solo
«Interplay» op.11 (1981/83) for fløyte og klaver

LASSE THORESEN: «Sea of Names»
Maiken Mathisen Schau (fløyte) & Trond Schau (klaver)
2L 127 (2016)
Spilletid: 71.05

1 kommentar: