lørdag 29. oktober 2016

Sitrende orkesterspill

Oslo Filharmoniske Orkester og John Storgårds har gitt ut sin andre cd med symfonier av Per Nørgård (f. 1932). Denne gangen er det symfoni nr.2 og nummer 6 som er foreviget - og resultatet er fascinerende lytting - ikke minst fordi symfoniene er så vidt forskjellige fra hverandre.Cd'en åpner med hans sjette symfoni fra 1999 - en symfoni som fremviser en moden komponist, men likevel full av klanglige og rytmiske innfall som gjør lytteropplevelsen til noe helt spesielt. At også orkesteret følger opp med et kollektivt spill av klasse. Bare innledningen av symfonien gjør at man sitter som naglet i de resterende drøye 50 minuttene. Dette er stor kunst - formidlet av et strålende opplagt orkester.

Platen avsluttes med den andre symfonien fra 1970-1971. Denne beskrives som en nesten psykedelisk opplevelse - i tråd med datidens musikalske strømninger for eksempel innen pop og rock. Musikken er uforutsigbar selv om linjene er lange, og Nørgårds klangbehandling er utsøkt. Oslo-filharmonien trives åpenbart i dette musikalske landskapet og serverer en formidling som er stor.

Det er interessant at produsentene har valgt Oslo Konserthus som opptakssted for den sjette symfonien, mens Nasjonaloperaens scene 2 ble valgt som innspillingssted for den andre symfonien. Definitivt vellykket begge deler, da den andre symfonien er i mindre skala enn den sjette.

John Storgårds kjenner Nørgårds musikk godt - og samarbeidet mellom dirigent og orkester gjør at en plate med forholdsvis moderne musikk går rett hjem - i alle fall i mine ører.

Det medfølgende cd-heftet er usedvanlig rikt, og ført i pennen av Jens Cornelius.

PER NØRGÅRD: Symfoni nr. 2 & 6
Oslo Filharmoniske orkester - John Storgårds
DaCapo Records SACD 6.220645 (2016)
Spilletid: 54.27


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar