fredag 7. oktober 2016

Solist med spennvidde og kvalitet

En norskprodusert klarinettplate er sjelden kost. Men heldigvis så spilles det inn utrolig mye god musikk med fantastiske musikere, og denne gangen er Kringkastingsorkesterets klarinettist Björn Nyman som er i sentrum. Innspillingen viser hans store musikalske kvaliteter.Musikken er av Claude Debussy (1862-1918), Bernhard Henrik Crusell (1775-1838) og Jan Erik Mikalsen (f. 1979). Musikk som passer både solist og orkester særdeles bra ut fra det klingende resultat.
Platas to første verk hører inn under betegnelsen standardverk for klarinett og orkester. Debussys «Premiére Rhapsodie» hører med i prøvespill, og er en av klarinettisters mulighet for å briljere i et forholdsvis kort verk.
Crusells «Klarinettkonsert nr.2 i f-moll» op.5 er nok hans beste og viser at klarinettens utvikling på begynnelsen av 1800-tallet var kommet langt.
Så er det gledelig at man har spilt inn et forholdsvis nytt norsk verk. Mikalsens «Klarinettkonsert» fra 2009 har mye av det en spennende og herlig klarinettkonsert skal inneholde. Konserten er ikke lett - hverken for solist eller orkester, men det klingende resultat er øregodt for oss i sofaen.
Solisten Björn Nyman - finsk klarinettist - som har en lang merittliste bak seg - både som prisvinnende musiker og som solist med en rekke av de mer kjente orkestrene, gjør her en cd som bare kan betegnes som særdeles god. Musikken er plukket med nennsom hånd - og Nyman viser hvilken eminent musiker han er - både klanglig og virtuost.
Kringkastingsorkesteret er gode medspillere, som overbeviser i et så variert program som dette.
Olari Elts dirigerer Debussy og Crusell, mens Thomas Søndergård leder orkesteret i Mikalsens konsert.
Dette er en flott innspilling!

BJÖRN NYMAN: «Premiére»
LAWO Classics LWC 1099 (2016) SACD Surround 5.0
Spilletid: 63.10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar