mandag 7. november 2016

Nyskapende i gammel tradisjon

Henrik Ødegaards (f. 1955) nye plate «Te Lucis Ante Terminum» - en cd med musikk for mannskor - er en sjelden musikalsk fugl i vårt moderne landskap. Ødegaards musikk er i stor grad tuftet på den gregorianske tradisjonen - et område han behersker til fulle. Hans forsiktige «modernisering» av den spennende vokaltradisjonen er hjort med nennsom hånd - og her er det estiske mannsstemmer som bringer liv til musikken.Henrik Ødegaard er trombonist, organist, komponist og dirigent og han kjenner vokalmusikkens formidlingskraft.
På denne platen blir lytteren først tatt med inn i en klanglig verden som ikke er basert på gregorianikk. «Arise, my love!» er hentet fra Salomos høysang - musikk som skinner i Ødegaards penneføring. At komponisten bruker akustiske grep som plystring, latter og roping gjør opplevelsen særdeles fin. Et godt stykke musikk, formidlet av et godt estisk kor.
Platas store verk er «Te lucis ante terminum» - en tidebønn (kveld) - sunget i klostre og i katedraler. Verket er tro mot utgangspunktet - den gregorianske tradisjonen, men Ødegaard tar det lille grepet som gjør at dette store korverket skiller seg godt ut - og på en måte passer rett inn i vår moderne tids vokalmusikk - blant annet ved bruk av slagverk og to kor.  
Avslutningsvis får vi smakebiter på en serie korverk med fellesnavnet «Cantus» som Ødegaard skriver på. Tre av verken er på plass her - og her hører vi igjen en med moderne utgave av Henrik Ødegaard - en komponist som søker nye veier innen en forholdsvis streng musikalsk tradisjon.
Det estiske nasjonale mannskoret RAM under ledelse av Mikk Üleoja og Vox Clamantis - med dirigenten Jaan-Eik Tulve synger.
Madis Metsamart og Vambola Krigul spiller slagverk.
Gisle Kverndokk har skrevet meget godt om komponist og musikk i cd-heftet.

HENRIK ØDEGAARD: «Te lucis ante terminum»
Aurora ACD5087 (2016)
Spilletid: 67.40

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar