tirsdag 19. september 2017

Den lyriske wagnerianeren

Alexander Skrjabin er en mystisk figur i den musikalske verden, med prosjekter som høstet både applaus og høylydt buing, samt krasse kritikker. Urframføringen av hans andre symfoni ble en musikalsk katastrofe av virkelig format!

Det er ingen tvil om at Richard Wagner er den andre symfoniens store forbilde. Her drar Skrjabin de lange linjer, provoserer datidens publikum med dissonerende klanger - og avslutter hele symfonien med en banal militærmarsj (Skrjabin innrømmet dette med marsjen selv noen år senere). Joda publikum fil sitt å hyle for da symfonien ble brakt til dåpen i 1902. Og publikum var alt annet enn feststemt etter opplevelsen. Og den anerkjente russiske komponisten Anton Arenskij kalte symfonien for Skrjabins andre kakofoni.
Nå kan man alltid diskutere et verks kvaliteter - men symfonien klangfull, malerisk - og det ER mye Wagner i verket.
Oslo-filharmonien - under Vasily Petrenkos dyktige ledelse - bruker de musikalske virkemidlene for det det er verd i formidlingen av den fem-satsige symfonien. Og det gjøres godt - så godt at komponistens wagnerske forelskelse gnistrer ut av høyttalerne. En stor blomst går også til de solistiske innslagene blant blåserne - ganske så herlig spill over hele linjen.
At Skrjabin også hadde andre store musikalske forbilder får vi presentert i Klaverkonserten som han skrev noen år før den andre symfonien. Her er det nok i første rekke tonespråket Franz Liszt og Frederich Chopin som står sentralt. Konserten har store kvaliteter - den er iørefallende, med blendende lyriske partier. Oslo-filharmonien musiserer her sammen med den prisbelønte pianisten Kirill Gerstein og det musikalske utbyttet for oss lyttere er meget godt. Duoen Gerstein og Petrenko gir fremførelsen en form som fungerer optimalt. Hans spill har musikalsk tyngde og kjennetegner en musiker som har gått i dybden på musikken.
Denne litt mer ukjente russiske klaverkonserten er egentlig en liten perle, som fortjener litt lys. Det får den så absolutt med denne innspillingen!

På platen:
«Symfoni nr. 2 i c-moll» op.29 (1902)
«Klaverkonsert i fiss-moll» op.20 (1897)

ALEXANDER SKRJABIN: Symfoni nr.2 og Klaverkonsert
Kirill Gerstein, klaver
Oslo filharmoniske orkester - Vasily Petrenko
LAWO Classics LWC1139 (2017)
Spilletid: 76.28


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar