søndag 10. september 2017

Lysende bratsj-spill

Det er bare å legge merke til den unge Eivind Holtsmark Ringstad (f. 1994) først som sist. Her er hans platedebut - men den fantastiske konserten til William Walton (1902-1983) og Christian Sindings (1856-1941) «Suite i gammel stil» op.10. Og det som slår undertegnede er hans modne spill - det lover godt for en fremtid i det musikalske rampelyset.

Plata innledes med William Waltons Bratsjkonsert, som han skrev i 1929. Denne konserten - som i sin tid ble urframført av Paul Hindemith (1895-1963), er blitt et referanseverk for dette instrumentet - og kan på mange måter sies å ha bragt bratsjen frem i lyset.
Ringstad formidler denne konserten med en usedvanlig varme og en blendende teknikk. Hans klangskapende er bent ut herlig og han løser de tekniske utfordringene Walton har skapt i konserten på fortreffelig vis.
Christian Sindings «Suite i gammel stil» op.10 er opprinnelig skrevet for fiolin i tonearten a-moll. Men her har Nils Thore Røsth, som forøvrig er fiolinist i operaorkesteret i Oslo, skrevet den om for bratsj - og da har suiten også fått en ny toneart - d-moll. Og arrangementet kler suiten, og den kler instrumentet som Ringstad trakterer. Her snakker vi om et verk som storheter som Jascha Heifetz og Fritz Kreisler tok med seg over alt hvor de spilte.
Og selvsagt kan dette verket passe den unge bratsjisten. Hans spill er sprudlende og innovativt. Klangfargene rister Ringstad ut av bue og fiolinkropp - og med ekte musikalsk lidenskap formidles denne suiten på en nydelig måte.
Godt spill av det ledsagende Oslo filharmoniske orkester er også noe som gir denne innspillingen et godt kvalitetsstempel.
Om undertegnede kunne hatt ett lite ønske i forbindelse med denne platen - så var det aldri så lite ekstranummer!

WILLIAM WALTON / CHRISTIAN SINDING: Musikk for bratsj og orkester
Eivind  Holtsmark Ringstad, bratsj
Oslo Filharmoniske orkester
Dirigenter: Joshua Weilerstein (Walton) - Arvid Engegård (Sinding)
LAWO Classics LWC 1133 (2017)
Spilletid: 41.26

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar