torsdag 7. desember 2017

Den politiske summing

De musikalske insektene har funnet veien til cd-mediet. Men denne plata er noe langt mer enn en underholdende korplate!

Bjørn Bolstad Skjelbred - er en norsk komponist med noe på hjertet - og om du synes det er sært å laget et stykke om bier - så tenk om igjen. Skjelbred setter notepennen sin på en særdeles kritisk utvikling, når det gjelder disse insektene som surrer rundt om sommeren. For det er blitt færre av dem - humlen (som er en bieart) begynner å bli en sjelden gjest her hjemme - og biedøden ute i den store verden er faktisk et fenomen som kan true menneskets eksistens på denne planeten. Hvorfor? Vel - noe av årsaken er nok menneskeskapt - i form av sprøyting i landbruket.
Teksten til «The Bee Madrigals» (2016) er tidvis svært så ramsalt kritikk av både politisk apati og berettiget harme over at mennesket så til de grader er i stand til trøble det til for seg selv.
Men et 30 minutter langt korverk rundt dette? - Fungerer det?
Så til de grader. Tekstene er aktuelle, og musikken Skjelbred har skrevet gir de rette assosiasjoner - sinne, håp, melankoli og sorg. Og når komponisten også klarer å skape bilder i det indre øyet av svevende vesener med vinger - kan en vel si han har lykkes.
Teksten er viktig, men også engasjement er viktig - noe trompeteren Nils Petter Molvær viser. Han er gjest på platas åpningskutt, «Still in Silence» - en egen versjon av madrigalenes siste sats. Her er det improvisasjon av høy klasse.
Nordic Voices er hjertelig til stede på hele platen - og det er sublim vokalformidling ørene er vitne til.

BJØRN BOLSTAD SKJELBRED: «The Bee Madrigals»
Nordic Voices, Nils Petter Molvær (trompet)
Aurora CD ACD5088 (2017)
Spilletid: 43.07Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar