mandag 11. desember 2017

Den ukjente Sibelius med den kjente pianisten

På denne innspillingen er et knippe pianostykker av Jean Sibelius (1865-1957) samlet. Forholdsvis ukjent musikk som bare viser at Sibelius også behersket å skrive i det lille formatet.

Nå er det på langt nær alt Sibelius krev for pianoet som er på denne platen med Leif Ove Andsnes. Men som pianistiske smakebiter fungerer likevel platen godt, selv om jeg savner litt å høre de komplette samlingene med denne særdeles dyktige pianisten.
Musikken er virtuos, men den er for så vidt milevis unna de spektakulære orkesterverkene til den finske nasjonalkomponisten. Litt dempet, litt søkende og elegant.
Tre komplette samlinger har man riktig nok funnet plass til. «Fünf Skizzen», Op. 114, «Klaversonatine nr.1» op.67 og «Kyllikki-tre lyriske stykker for Piano», Op. 41 er på platen, likevel skulle jeg gjerne høre Andsnes i komplette versjoner av bagatellene, impromptuene og de mindre stykkene fra hans opus 24, 58, 75 og 76.
En spennende pianoversjon av «Valse Triste» er også tatt med.
Men selvsagt - det er nydelig spilt og platen gir en pekepinn på Sibelius skriverier for pianoet. Det er vakkert å lytte til, og som Glenn Gould sa om pianostykkene til Sibelius; "...everything works...everything sings".
Så det er bare å sette seg ned å nyte.

JEAN SIBELIUS: Pianostykker
Leif Ove Andsnes, piano
SONY Classical 88985408502 (2017)
Spilletid: 66:31


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar