fredag 22. desember 2017

Den sakrale stemmen

Kjell Habbestad (f. 1955) er en produktiv komponist som skriver for en rekke forskjellige besetninger. Sentralt i hans virke står kormusikken. Og utvalget på denne platen blir tatt vel vare på av Latvia radiokor og Oslo Domkor.

Vi møter komponisten i en rekke forskjellige settinger gjennom kirkeåret. Maria Budskapsdag, jul, faste- og pasjonstid, samt påske og pinse. Musikken er på mange måter typisk for denne fine komponisten og hans tonespråk er både interessant og lyttervennlig og gir også musikere og sangere utfordringer og anledning til virkelig å formidle klang.
Og ved første gjennomhøring er det nettopp klangen som slår en. Og den formidles på en meget fargerik måte av det latviske radiokoret som ledes av Sigvards Klava.
Baltiske kor har en spesiell plass i vokalmusikken av i dag - og det er spennende å høre norsk samtidsmusikk bli formidlet på en overbevisende måte som hva dette koret oppviser. Det er kvalitet tvers gjennom.
En artig detalj på platas første verk «Cantica» op.1, er at her synger to kor mot hverandre på en måte. Oslo Domkor tar seg av de (ny)norske tekstene, mens det latviske koret tar seg av de latinske og engelske tekstene. Fiffig tenkt og snedig gjort!
Platen gir et helstøpt inntrykk av en komponist som kan sitt håndverk og som klarer å skape interesse rundt sin musikalske kunst. Her møter vi vokalmusikken til Habbestad gjennom 35 år - fra 1982 til 2012.

På platen:
«Cantica» op.1
«Nox Praecessit» op.19
«Psalmi» op.70
«Guds søn har gjort mig fri» op.72
«Du som låg i natti seine» (fra op.90)

KJELL HABBESTAD: «Et nox in diem versa»
Latvia radiokor - dirigent Sigvards Klava
Oslo Domkor - dirigent Vivianne Sydnes
Kåre Nordstoga, orgel
Lawo Classics LWC1136 (2017)
Spilletid: 73.05

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar