søndag 25. mars 2018

Den rytmiske sjela

Tango! Bare navnet gjør at foten begynner å gjøre danseaktige sprell. Norsk tango er i en særstilling sjeldent - selv om vi har et par tangoeksperter i vårt musikkliv. Nå gis det ut en norsk tango-plate - og dette er underholdning på høyt plan.

Sverre Indris Joner (f. 1963) sier deg kanskje ikke så alt for mye, men om vi nevner Hovedøen Social Club, Tango for 3 og La Descarga så ringer det nok en bjelle eller to i ditt musikalske hode.
I en mannsalder har Joner vært toneangivende i det norsk-latinamerikanske musikkuttrykket - og nå er altså mannen ute med en plate - der de to hovedverkene; en fiolinkonsert og en Concerto Grosso er supplert med rivende, smektende og erotisk musikk - tangoen.
Musikken gir deg fot ganske så umiddelbart - om du i alle fall har det minste sans for denne musikktypen, og Joner har skapt god musikk - musikk som fungerer i det lille format og i det store - og i kombinasjon.
Og det er ikke småtteri Joner har med seg på denne plata. Henning Kraggerud er en særdeles oppegående solist i fiolinkonserten, og hans gamle musikalske venner i Tango for 3 er herlig til stede i concerto grossoen.
Mindre, men like fullt utsøkte stykker, er plassert mellom de to store hovedverkene og «Victorioso» som Joner fikk Edvard-prisen for, er kledelig plassert i front av innspillingen.
En stor blomst går også til yrende musikere i Kringkastingsorkesteret - dette er samspill som virkelig er fascinerende å lytte til!

...og bak - i de musikalske skyene sitter nok en Astor Piazzolla og lar foten bevege seg med fornøyelse.....

CONCIERTO TOQUE DE TANGO: Musikk av Sverre Indris Joner
Sverre Indris Joner, komponist og piano
Henning Karggerud, fiolin
Per Arne Glorvigen, Bandoneon - Odd Hannisdahl, fiolin - Steinar Haugerud, kontrabass
LAWO Classics LWC 1137 (2017)
Spilletid: 70:32

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar