lørdag 31. mars 2018

Her er to orgelkonserter av Frank Nordensten (f. 1955) - konserter som gir et fint bilde av en meget interessant komponist. Selv om platas første verk ikke fanger interessen like godt som den tredje orgelkonserten er musikerne på denne innspillingen med på å gi musikken det løftet som gjør platen til en god lytteropplevelse.

Det er to konserter med vidt forskjellig tonespråk som her spilt inn, til tross for at de er komponert med bare to års mellomrom. «Orgelkonsert nr.2» (2010) er en fire-satsig konsert som er tradisjonelt bygd opp, der orgelet er det toneangivende instrumentet. Drivende godt spilt av solist Dan Rene Dahl - som denne konserten er tilegnet.
I «Orgelkonsert nr.3» som bærer tittelen «Les visages du temps», oppleves en helt annen komponist. Nordensten tar oss med inn i en mer tankevekkende og tenkende sfære, der har bygger klanger ved hjelp av orgel, blåsere, barnekor og voksenkor. Her farer tidvis tankene mot komponister som Gustav Holst, Carl Orff og også Egil Hovland. Musikken er på mange måter sfærisk, hvilket også undertitlene bærer bud om - som «Terra», «Venus», «Sattelite» og «Moon». Og det musikalske mangfoldet i denne konserten gjør den til et praktfullt verk.
Orgelsolist Dan Rene Dahl har med seg meget gode medmusikere på denne platen. Det alltid dyktige «Det Norske Blåseensemble» (som har sin base i Halden), samt Domkirkens jentekor og Borg Vokalensemble. Alt sammen godt ledet av Tore Erik Mohn.
Men andre ord er det vel anvendt tid å lytte til disse konsertene.

FRANK NORDENSTEN: «Orgelkonserter»
Dan Rene Dahl, orgel - Det Norske Blåseensemble
Dirigent: Tore Erik Mohn
LAWO Classics LWV 1142 (2017)
Spilletid: 70.05

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar