fredag 26. oktober 2018

Nært, sårt - og vakkert

Mezzosopranen Marianne Beate Kielland slutter aldri å overraske. Vi har lært henne å kjenne gjennom hennes flotte tolkninger av Mozart, Grieg, Händel, Schönberg og Webern - blant mange andre. Og det har alltid vært spennende lytteropplevelser. Nå er det berømte sykluser av Gustav Mahler (1860-1911) hun har gitt seg i kast med.

Vi er nok meste vant til det fantastiske versjonene for vokal og orkester av «Rückert-Lieder», «Kindertotenlieder» og «Lieder eines Fahrenden Gesellen». Men her er det Kiellands stemme og Nils Anders Mortensens pianospill som bringer oss tett på Mahlers gode versjoner av sine store sykluser.
Tittelen på platen er «Einsamkeit». Og det henspeiler på tematikken som preger mange av tekstene på disse sangene. At Kielland og Mortensen også fanger musikkens nærhet og tekstenes sårbarhet er - når det gjelder disse musikerne - nesten som en selvfølge å regne.
Kielland er som vanlig en mester i diksjon, og disse to musikerne kjenner hverandre så godt at de smelter sammen til ett eneste flott instrument. At de også er mestere i tolkning av musikkens form og farger, gjør denne platen til et sikker vinner i platebutikken.
Det er bare å sende av gårde en stor takk til to fine musikere for denne musikalske nytelsen. Og når du først er i gang, så lytt gjerne til Kiellands mange andre bidrag på cd-fronten. De er vel verd en lytt!

EINSAMKEIT: Sanger av Gustav Mahler
Marianne Beate Kielland, mezzosopran - Nils Anders Mortensen, piano
LAWO Classics LWC 1157 (2018)
Spilletid: 55.29

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar