mandag 29. oktober 2018

Sommerros kantater

«Ujamaa» og «The Iceberg» av Henning Sommerro (f. 1952) er to større verk i kantateform som nå er samlet på en ny cd med Trondheim Symfoniorkester og kor og en rekke flotte solister. Og den musikalske historien «The Iceberg» som er spunnet rundt Fridtjof Nansen er en helstøpt opplevelse.

La det være sagt med en gang. Prosjektets medvirkende, solistene Lena Willemark («hauking eller kauking» og vokal), John Pål Inderberg (saksofoner), Rik De Geyter (bassklarinett), Espen Aalberg (perkusjon), Eir Inderhaug (sopran) and Florin Demit (baryton) - bidrar med sine musikalske kvaliteter til å gi publikum en spennende time foran høyttalerne.
«The Iceberg» er platas høydepunkt i mine ører. Storyen er flott. Det musikalske innholdet er spennende og Sommerro holder her i de kompositoriske tømmene på en særdeles oppbyggende og fin måte.
I det stort anlagte «Ujamaa» blir det derimot for mye av det meste. Underveis kobles sjangere og formere sammen i en eneste stor gryte. Vi møter den klassiske kunstmusikken, afrikanske rytmer, andre kontinentale stiler, musikal- og filmmusikklignende former, noen jazzlinjer, popmusikken linjer - ja sågar et lite Bach-sitat dukker opp. Og selv om intensjonen med å bringe ulike musikalske sjangere basert på verdens kontinenter sammen (en slags verdensmusikk), så blir det så rent for mye. Ideene hopper hit og dit og man blir helt fortrolig med Sommerros intensjoner, som tross alt er gode.

Men altså  - solister, kor og orkester - alt meget fint ledet av Ingar Bergby - er en liten opplevelse i seg selv. 

HENNING SOMMERRO: «ujamaa»
Trondheim symfoniorkester og kor - Ingar Bergby
Solister
2L-146-SABD (2018)
Spilltid: 60.06

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar