lørdag 6. oktober 2018

Spennende, underfundig og dristig

Dette er den fjerde platen i samlingen av Ketil Hvoslefs komplette kammermusikk. Og her finner vi vi verk som virkelig får en til å spisse ørene. Både komponist og musikere innfrir.

For oss som fikk med oss programserien «Kontrapunkt» bringer denne platen frem minner, bare ved å åpne coveret. For hva annet enn et bilde fra denne klassiske musikkgjetteleken åpenbarer seg. Og grunnen er åpenbar. Ketil Hvoslef (1939) skrev et pauseinnslag til ett av programmene - «Nordisk kontrapunkt for feler og seks ølfasker» (1973) - en musikalsk spøk der det norske laget fikk spille førstefiolin, det svenske andrefiolin - mens det danske laget - som lå håpløst langt etter i konkurransen, måtte trøste seg med ølflaskene (Hansa-øl selvsagt). Slikt blir det seriøs underholdning av!
Et meget vellykket trekk Hvoslef gjør er i «Beethoventrio». Les lytt og la det fascinere!
På platen finnes også «Sekstett» fra 1972, samt «Klaverkvintett» fra 2003.
Alt i alt er dette en plate der programmet spenner vidt - med andre ord - en time med spenning, underholdning og musikalsk fascinasjon.
Igjen overbeviser musikerne på denne plateserien. Det er bare å bøye seg i beundring for det arbeidet fiolinisten Ricardo Odriozola og pianisten Einar Røttingen har gjort med å få til denne plateserien. De to er selvsagt eksekutører på plata, og de har med seg et knippe gode musikernavn i Steinar Hannevold (obo), James Larssen (fagott), Britt Pernille Lindvik (trompet), Håvard Sannes (trombone), John Ehde (cello), Håkon Nilsen (klarinett), Jostein Gundersen på ølflasker, Måra Smiukse (fiolin) og Ilze Klava (bratsj).
Her er det bare å vente spent på neste plate. Godt spill!

KETIL HVOSLEF: «Chamber Works»
Lawo Classics LWC1130 (2017)
Spilletid: 59.06

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar