søndag 18. november 2018

Absolutt toppklasse

Med denne tredje og siste platen i serien med symfonier av Alexander Skrjabin (1871-1915) befester Oslo-filharmonien sitt ry som et orkester i den absolutte toppklasse. Denne gangen med blendende spill og en klokkeklar klang.

Orkesterets avtroppende sjefdirigent Vasily Petrenko kan sin Skrjabin - og denne komponisten lyriske og tidvis svært så komplekse musikk formidles med den største selvfølgelighet av Oslos orkesterstolthet.
Denne gangen har de fått verdifulle bidrag fra mezzo-sopranen Alisa Kolosova og tenoren Alexey Dolgov i «Symfoni nr.1» op.26, samt Oslo Filharmoniske kor i den siste satsen av den første symfonien. Koret er også sentrale i «Prometheus» op.60 - et verk som også går under betegnelsen «Symfoni nr.5».
I «Promethues» er også den meget dyktige pianisten Kirill Gerstein en særdeles viktig medmusiker.
Det er mye følelser i Skrjabins musikk. Følelser som Petrenko og orkesteret hans formidler på en glimrende måte. Musikken og musikerne smelter sammen til faktisk å bli en levende organisme som det er umulig å ikke bli grepet av.
Musiseringen er sterk, instrumentalistene i orkesteret imponerer både i de solistiske innslagene, samt som en musikalsk enhet. Slikt fordrer også en dirigent i toppklasse, noe Petrenko igjen viser.

Denne plateserien er nok en bekreftelse på hvor fantastisk bra dette orkesteret kan fremstå. Dette er bunnsolid arbeid - blandet med musikalsk glede og overskudd.

ALEXANDER SKRJABIN: «Symfoni nr.1 & Premetheus»
Alisa Kolosova, mezzo-sopran - Alexey Dolgov, tenor
Kirill Gershin, klaver
Oslo Filharmoniske kor og orkester
Dirigent: Vasily Petrenko
LAWO Classics LWC 1160 (2018)
Spilletid: 69.38

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar