onsdag 30. januar 2019

Den fascinerende strykerklangen

Hva komponister får ut av et ensemble med strykere er fascinerende. Og når ensemblet er Telemark kammerorkester og de legger sin musikalsk sjel i formidlingen blir man sittende - fascinert.

Det plukkes, det strykes, det heves, det senkes, det vokser, det krymper, det jages, det gjemmes......
«Chasing Strings», der tre av våre toneangivende komponister er representert, er en plate med spenn - både i klangfarger, rytmiske variasjoner og i den musikalske historikken.
For selvsagt brukes tradisjonelle grep i de fire verkene som er med - og selvsagt strekkes strikken langt for å oppnå ønskede virkemidler - men det blir aldri ubehagelig - heller ikke kjedelig.
Telemark Kammerorkester viser seg igjen som et meget godt ensemble for samtidsmusikk. De behandler musikken med respekt - og formidler det hele på utsøkt musikantisk vis.
Platen åpner med «Chase» av Nils Henrik Asheim (f. 1960) - og han bruker et kjent "knep" i sitt verk. Oppdeling av orkesteret - og der av oppstår selvsagt "jaget".
En av våre nestorer innen komposisjon er Magnar Åm (f. 1952). Hans «Studie over ein salmetone frå Luster» har jeg hørt med både Bergen- og Oslo-filharmonien - og jeg må si at denne innspillingen er vel så god. Orkestrets musikere henter frem litt av den norske folkemusikksjela i verket, noe som griper tak i lytteren.
Jan Erik Mikalsen (f. 1979) er den yngste i dette trekløveret. Og her møter vi også det som på mange måter utfordrer lytteren. Og det er nysgjerrigheten som vinner hos undertegnede. Både «Lied» og «Munchsonaten» er stykker som krever sitt musikkøre - og takket være god tekst på cd-platen, så kommer også de konkrete assosiasjoner som verkene er bygd rundt. (Schubert og Edvard Munchs «Skriket»).
Det er bare å bukke og takke kammerorkesteret og deres leder Lars-Erik ter Jung for nok et solid bidrag til å bevare og formidle musikk av i dag!

TELEMARK KAMMERORKESTER: «Chasing Strings»
Musikk av Jan Erik Mikalsen, Magnar Åm og Nils Henrik Asheim
Fabra FBRcd-16 (2018)
Spilletid: 43.13

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar