torsdag 31. januar 2019

Stemningsfullt, sårt og vakkert

Det er noe spesielt med kombinasjonen av jentekor, strykere og orgel. Og når man også får med en vidunderlig vakker saxofonklang, er det lett å like denne plata - som inneholder tre flotte verk.

Ståle Kleibergs (f. 1958) «Hymn to love» og «The Light» rammer inn Andrew Smiths «Requiem».
Mens Kleibergs to stykker er for orgel og orkester, plusser Andrew Smith (f. 1970) på med saxofon. Her legger Trygve Seim smått utrolige fargepaletter i et meget vakkert - men likevel sårt verk. Dette Requiem er skrevet til Nidarosdomens Jentekor, og det er til minne om ungdommene som mistet livet under den avskyelige handlingen på Utøya 22. juli 2011.
Platen er på mange måter et innlegg i historien om hva som skjedde denne dagen - og sett i ly av dette skaper musikken på denne platen en en musikalsk opplevelse som gir et helhetlig bilde der følelsene rundt smerte, takknemlighet og lys er sentrale elementer.
Nidarosdomens jentekor, TrondheimSolistene, samt musikerne Trygve Seim (saxofoner), Ståle Storløkken (orgel - på Requiem) og Petra Bjørkhaug (orgel på verkene til Kleiberg) imponerer stort. Korets vakre stemmer, deres innlevelse og det at mange av medlemmene fikk kjenne sorgen på kroppen denne dagen i 2011, skaper automatisk en dyp forståelse av formidlingen.
Når de så har med seg musikere som vet å tolke, samt et flott musikalsk samlingspunkt i dirigenten Anita Brevik, er dette nødt til å bli en opplevelse.
Lytt til musikken, les tekstene i cd-heftet, du blir garantert grepet.
Og igjen er det stort å få oppleve lydteknikerne i plateselskapet. De har igjen gjort en fantastisk jobb!

NIDAROSDOMENS JENTEKOR & TRONDHEIMSOLISTENE: «Lux»
2L-150-SABD (2018)
Spilletid: 70.45

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar