torsdag 24. oktober 2019

Solid og virtuost

Trondheim Sinfonietta lanserer en plate med spennende samtidsmusikk - det vil si musikk skrevet mellom 1994 og 2016. Ensemblet serverer et musikalsk klangeri som virkelig er verd flere lytterrunder.

Musikken er beskrivende - men det selvsagt fint å få bakgrunnen fra et godt skrevet cd-hefte.
Toshio Hosokawa (f. 1955) har skrevet «Drawing» (2004) for 8 musikere, og beskriver fosterets (komponistens) tilværelse i livmoren før fødselen. Så allerede i dette første sporet på cd-platen er lytterens tankevirksomhet i full sving.
Bent Sørensen (f. 1958) er nok den mest kjente komponisten på denne innspillingen. Hans «Minnelieder - Zweites Minnewater» fra 1994 er verk som bølger og lager et ganske så lyrisk lydlandskap. Musikken er frodig og igjen imponerer ensemblets musisering. Her er det  organismen (ensemblet) som lever og puster. En fascinerende opplevelse.
Ellen Lindquist (f. 1970)  er amerikansk-nederlandsk - men bosatt i Trondheim. I hennes verk «Mantra» (som også er platas tittel) fra 2016 tas vi med inn i et helt spesielt klangunivers - som på mange måter skapes av et noe uvanlig instrumentarium. Spenstig instrumentert - og ikke minst spenstig spilt. Her er ensemblet med på å sende lytteren avgårde med asiatiske klangbilder i hodet.
Plata avsluttes med «Chapel Meditiation» (2001) av og med sopranen og komponisten Kristin Norderval (f. 1957) - et verk for stemme og piano - der pianisten klimprer på strengene. Stemningsfull musikk er resultatet.
«Mantra» er en plate med klanger som så absolutt fortjener å lyttes til. Komponistene er spennende og Trondheim Sinfonietta overbeviser på denne veldig fine innspillingen.

TRONDHEIM SINFONIETTA: «Mantra»
Espen Aalberg (gamelan)
Kristin Norderval (sopran)
Trondheim Sinfonietta - Kai Grinde Myrann (dirigent)
BIS-2340 (2018)
Spilletid: 55:00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar