torsdag 10. oktober 2019

Rike klanger

Cikada er et mangslungent ensemble. De kommer i forskjellige utgaver og er et ensemble som gjennom årene har utviklet et bredt repertoar innen samtidsmusikken. Platen Parmerud er resultatet av et langt samarbeid med den svenske komponisten Åke Parmerud (f.1953)

Samarbeidet begynte i 1995 med «Mirage», og kan nok betegnes som en pianokonsert, der elektronikken også spiller en sentral rolle. «Zeit aus Zeit» er skrevet for piano og slagverk i 2002, mens plata avsluttes med ensembleverket «Rituals» fra 2006.
Man kan fascineres over dette spennende samarbeidet mellom komponisten og ensemblet. Det strekker seg 10-12 år og her er det skapt musikk som både er tiltalende og engasjerende - i tillegg til at komponisten dytter litt på musikalske grenser underveis. Ensemblets pianist Kenneth Karlsson er høyst til stede - ikke bare som musiker, men også som skribent i cd-heftet - og her får lytteren en uvurderlig guiding gjennom platas tre verk. Her får vi også Karlsson tanker og refleksjoner gjennom innstudering og konserter - noe som er et fint tillegg til lytteropplevelsen.
Musikken er både enkel og krevende å tilnærme seg. Dette er ikke en plate man kan lytte til mens man lager middag. Den krever - heldigvis - at man setter seg ned og er en aktiv lytter. De tre verkenes titler er en god start i så henseende - og med Karlsson skriverier i cd-heftet får lytteren en meget fin følgesvenn gjennom platas timeslange varighet.
Cikadas musikere har min aller dypeste respekt. Ensemblets evne til musikalsk formidling i et utfordrende samtidssegment er imponerende og det er faktisk morsomt å registrere at man blir sittende å fundere over lydbildene mens musikken tar de underligste vendinger.
Dette er en plate som absolutt bør lyttes til - enten du er komponist, musiker eller "bare" en vanlig musikkinteressert.

Musikere er:
Anne Karine Hauge, fløyte - Rolf Borch, klarinett - Henrik Hannisdal og Odd Hannisdal, fiolin - Bendik Foss, bratsj - Hans Josef Groth, cello - Magnus Söderberg, kontrabass, Kenneth Karlsson, piano og Bjørn Rabben, slagverk.
Det hele dirigeres av Christian Eggen.

CIKADA: Parmerud
LAWO Classics LWC 1161 (2018)
Spilletid: 59:57

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar